сн. МВР

Българска банда, която е източила от чужди сметки над 1 милион евро от банкови карти в цял свят, беше заловена от испанската полиция. В Испания били спипани 14 души от организацията. По-късно в България с белезници оковали ръцете на още десет. Един от българите бил арестуван в Унгария. Групата действала в общо 17 държави, като ощетила стотици граждани. Освен със скимиране на банкови карти бандата се занимавала и с домови кражби, разпространение на наркотици и трафик на автомобили. За координирането на операцията срещу бандитите за първи път бил формиран център в седалището на Евроджъст в Хага - европейска организация за съдействие между националните прокуратури и други правоохранителни органи. Това стана ясно на пресконференция в полицейския комплекс „Каниляс" в Мадрид, където за бандата разказаха зам.-шефката на българската ДАНС Ваня Стефанова, шефът на Европол Роб Уейнрайт, генералният директор на Испанската национална полиция Игнасио Косидо Гутиерес, зам.-шефът на Евроджъст Франсиско Хименес Вилярехо.

Спецслужбите влезли в дирите на бандата през септември 2012 г. Тогава испанските власти засекли нейни членове. В Мадрид били атакувани няколко банкомата. На тях били поставени устройства за копиране на информацията от магнитните ленти от картите. Апашите получавали и ПИН кодовете. Не след дълго започнало източване на пари от различни държави.

По време на разследването станало ясно, че зад кражбата стоят българи. Само няколко месеца били нужни на полицаите да установят, че лидерът на бандата пребивава в България, откъдето командва членовете. Отделно той имал и две работилници. В тях приемал данните от източените карти и изготвял компоненти за скимиране на информация и ПИН кодовете. После разпределял устройствата на отделни хора от организацията си.

Престъпната му мрежа била съставена от две групи. Едната била специализирана в монтирането по банкомати на произведените в България устройства за разчитане на данни от магнитната лента. Членовете получавали и данните, необходими за скимирането на банковите карти. Получената информация веднага била изпращана до шефа им в България. Той свеждал данните до знанието на втората група, която клонирала картите върху празни пластики и се заемала с източването на пари. Мошениците спазвали строгото правило да не крадат пари в държавите, откъдето са получили информацията. Бандата била засичана в Германия, Франция, Италия, Великобритания, САЩ, Мексико, Австрия, Доминиканската република, Коста Рика, Никарагуа, Перу, Аржентина, Тайван, Виетнам, Малайзия и Китай.

През октомври 2013 г. били извършени първите арести. Шестима души били задържани в испанската автономна област Валенсия. Претърсени били и три адреса. На един от тях - в Гандия, групата складирала получаваните от България материали. Втората фаза на операцията била реализирана едновременно в Испания и България. Арестувани били 16 души. Били претърсени и 14 жилища и два офиса.

По време на акцията в България бил спипан лидерът, били разбити и двете му работилници. Едната от тях била специално охранявана с видеонаблюдение и добре обучени кучета. Самият цех бил маскиран като част от кухненски мебели. Били конфискувани множество електронни устройства, предназначени за монтиране върху банкомати, които скимирали данните от банковите карти и ПИН кодовете, бели пластики и запаметяващи устройства. Намерени били и залепващи ленти за закрепване на механизмите, записки на ръка с адреси на лесни за ,,манипулация" банкомати, четци и записващи устройства на данни от магнитните ленти.

При обиските спецполицаите се натъкнали и на два килограма метамфетамин, както и на различни дози кокаин, везни и материал за обработка на наркотици.