Църквата „Св. Климент“ в Детройт е една от най-красивите и големи, строени извън пределите на България

Съдбата на българо-македонската църква "Свети Климент" в Детройт е поставена на карта. Поради финансовите затруднения, които среща нейното ръководството през последните години, опасността славянската общност да загуби своя храм е съвсем реална.

Църквата "Свети Климент" в предградието Диърборн, щата Мичиган, е построена през далечната 1964 г. и е най-голямата, строена някога извън България. През миналия век областта Детройт привлича много български и македонски емигранти заради наличните работни места в бързо развиващата се автомобилна индустрия. Църквата се превръща в духовен дом на българи и македонци и изиграва ролята си на сплотяващо славянските етноси звено.

Петдесет години по-късно обаче посетителите на църквата са все по-малко, и то предимно възрастни хора. Отчетите на свещеник Славчо Панев показват, че през изминалата година в църквата е имало

94 погребения и нито една сватба или кръщене

Църковните финансови отчети завършват със загуби. Годишната издръжка на храма възлиза на $250,000, а приходите от дарения, членски внос и наем на банкетната зала не я покриват.

По идея на попадията са направени провокативни плакати, на които е изобразен свети Климент със следния надпис: What is missing from St. Clement Orthodox CH... CH? (Какво липсва от църквата "Свети Климент"?). Отговорът: U R (Вие или "богомолците").

На годишното събрание на Църковния съвет, което се проведе на 19 октомври, не се стигна до решение за съдбата на църквата. Отговор на въпроса ще бъде ли продадена сградата все още няма. След бурни дискусии бяха избрани нови членове на Църковния съвет, както и борд на директорите. Поради липса на други кандидати президент остана Дон Елиот.

Желаещи да купят църквата не липсват. Апетит към сградата е  проявила джамията в съседство. Мюсюлмаската общност най-вероятно иска да използва мястото за разширяване на паркинга, след като църквата бъде разрушена.

Страхът от загуба на духовния храм доведе до появата на християнски спонсор. Така необходимото финансиране предложи Майк Илич, виден бизнесмен с македонски корен. Той е собственик на детройтските отбори по бейзбол и хокей, на пицарията "Little Caesars", както и на редица сгради. През май по-рано тази година той изпраща писмо с предложение за дарение на стойност 2 млн. долара, за да може църквата да остане на същото място.

Преговорите между църковното ръководство и адвоката на г-н Илич вече са започнали, но резултати все още няма. В кореспонденция с него са поставени условията за отпускане на дарението: сградата на църквата

да не се продава или мести в следващите 10 години

Клаузата на дарителя се превръща в крайъгълен камък при вземането на решение. Много от богомолците са съгласни с условията. Те се притесняват, че местенето на иконостаса, търсенето на нова сграда или построяването й ще костват много повече средства, а и няма гаранция, че новото място ще привлече повече хора. Други обаче са на мнение, че църквата трябва да се премести. Техните опаснения са, че ще настъпи фалит за по-малко от определените в проектодоговора десет години. Ако това се случи, би било изключително трудно тези пари да бъдат върнати обратно на г-н Илич. Процесът на водене на преговори ще продължи. Официално решение за бъдещето на храма ще бъде взето на общо събрание на всички църковни членове.

Църквата „Свети Климент" е част от голямата общност на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в Ню Йорк. Ролята на епархията обаче е само на духовен покровител, тъй като тя не подпомага материално детройтската църква. Решението за нейната съдба трябва да е напълно автономно, взето от членовете на местната общност.

* По темата работи и Даниела Начева