29-годишната Диана Арсова от Смолян заминава на полярна експедиция в най-северните части на Норвегия, за да покаже как се оцелява при минус 60 градуса, без въобще да си бил подготвен за това. Тя се класира първа в своята група и седма в света в надпреварата за участие в Фялравен полар 2016.

До края на състезанието тя събра над 8 хиляди гласа и се класира на челна позиция в групата, в която попадат България и Нидерландия. Класирането се проведе във фейсбук с гласове на редови потребители. За целта Диана бе организирала кампания в социалната мрежа сред всички познати и непознати потребители с молба да я подкрепят с гласа си. В оспорваната надпревара взеха участие около 1,200 кандидати. Експедицията ще се проведе през април 2016-а, ще продължи четири дни и ще бъде около 300 км с шейни. Ще участват 24 души от цял свят.

„Много се вълнувам и съм безкрайно щастлива, че тази година се справихме заедно. Още не мога да повярвам, че спечелих състезание с фейсбук гласове, и то в момент, когато профилът ми беше блокиран. За това се искат страшно много приятели и аз явно ги имам", заяви Диана часове след като приключи гласуването.

Самата експедиция няма състезателен характер. „Там, където ще бъдем, обикновено температурите са около -30°, но ако има много силен вятър, се чувства като -60°", разказа Диана. Младата жена добави още, че експедицията цели да покаже, че хора, които не са свикнали с такива условия, ако са водени от гидове с голям опит и са добре екипирани, могат да оцелеят.

През миналата година Диана пак се пробва за същата експедиция, но завърши на 23-то място в света. В състезанието тогава взеха участие над 1,500 участници.

Смолянчанката в момента живее и работи в Нидерландия. Семейството й обаче си е в Смолян. Завършила е ГПЧЕ „Иван Вазов" с английски и немски език. След това Диана заминава за Шотландия, където завършва компютърни системи и технологии, а в момента работи в тази сфера в Холандия. Хобито й е катеренето, на което посвещава доста време. За експедицията младото момиче научило от списание „Нешънъл джиографик".