сн.Джеф Макинтош/The Canadian Press

Единствената българка на олимпиадата в Пьонгчанг, която се състезава за друга държава остана 13-та в надпреварата в дисциплината скелетон. Победителка стана Лизи Арнолд от Великобритания. На подиума се качиха още Жаклин Лоелинг от Германия и Лаура Диас, също от Великобритания.
29- годишната Мирела Рахнева направи олимпийския си дебют именно на игрите в Южна Корея. Тя се състезава с огромна болка в сърцето, след като майка й Валентина почина през юни миналата година, на 53-годишна възраст, след дълга битка с рак. През годините Мирела има няколко топ постижения в спусканията със скелетон, като миналата година не беше най-добра за нея с едно трето и три четвърти места.
За да почете майка си, която заедно с баща й я довежда в Канада през 1997 г., Мирела се свързва с художника от Калгари Шейн Халтман, който да изрисува шлема й. Работата по рисунката отнела три месеца.
На каската, с която Мирела се състезава, има молещ се боец-жена, който наподобява дърво, символ на борбеността на майката на нашата сънародничка и любовта й към природата. По този начин Мирела е искала да чувства близостта на майка си, точно до главата си, по време на олимпийското състезание. Изрисуваната каска направи впечатление на медиите на олимпиадата като една от най-красивите.
За съжаление Мирела не можа да вземе медал, но с потенциала си има възможности да го постигне в бъдеще.