Чували ли сте, че жителите на Вашингтон са скучни и само знаят да работят? Да, ама не. Оказва се, че хората от този край на Америка са забавни, енергични и обичат да танцуват салса. И то не къде да е, а в студио, създадено и ръководено от нашата сънародничка Силвия Алексиев. В момента клубът „Салса със Силвия" („Salsa with Silvia") е най-големият за латино ритми в американската столица и района. Човек трудно би повярвал, че всичко започва от мазето в дома на Силвия, защото в момента занятията се провеждат в отделно помещение, отлично оборудвано с най-модерните съоръжения. Мястото има не само площ за танцуване, но и съблекалня и дори малка кухня. Така то дори е подходящо за елегантни и луксозни групови събирания, корпоративни партита или други събития. Силвия се занимава с танци от 6-годишна. „Тогава започнах да тренирам народни танци в България. Бях в ансамбъл в училище в София", спомня си българката и допълва, че макар да е била очарована от магията на хората, това не е било любимото й занимание. „Винаги съм искала да танцувам състезателни танци и се записах сама, когато бях някъде в гимназията", разказва още българката. С много упоритост и желание тя преминава през три различни школи и стига до участия по състезания. „Майка ми ми казваше, че танците няма да ме доведат до никъде и

не одобряваше да ходя по тренировки
късно вечер." Обаче това е нещото, което крепи младото момиче в трудни ситуации като развода на родителите й, първите стъпки в живота като самостоятелен човек, намирането на работа, срещите и разделите с различни хора. Още с пристигането си в Щатите през 1999 г. Силвия веднага проверява къде има уроци по латиноамерикански и стандартни танци. Тя била приета във Вашингтон да учи графичен дизайн, но успоредно с това започва да танцува и отново се състезавала. Първите й опити в салсата са някъде от 2004 г. по препоръка на приятелка. Силвия се съгласила да вземе няколко урока и мислела, че едва ли ще е нещо кой знае какво. Но новите стъпки и движения били за нея изненадващо различни и малко трудни. Борбеният й характер обаче й помага да свикне. Салсата става нейна страст и мечта. След време, набрала смелост, Силвия кандидатства за място в танцова формация, която изнася представления на различни места, включително и на танцови конгреси – форуми  без състезателен характер. Българката участва в прослушване и го спечелва.   [caption id="attachment_40127" align="aligncenter" width="750"] Силвия Алексиев със семейството си[/caption] До 2009 г. салсата е по-скоро хоби за нашата сънародничка. Академичната й подготовка ( магистър по видео и филмово изкуство) в един момент била достатъчно солидна да започне работа като видео продуцент и поддръжка на уеб дизайн в НАСА (2005 г.). Преди това за кратко е работила там на стаж в същата сфера. През 2008 г. Силвия се мести за около година в Чикаго при годеника си Кирил, сега вече съпруг. Тогава тя все още имала договор с НАСА и пътувала често до столицата. Във Ветровития град отново не могла да се стърпи и започнала да танцува редовно, а също и да преподава танци. Основала и своя формация, която да ходи по салса конгреси. С голям успех бил приет и Ютюб каналът на Силвия, който тя създала в този период и който нaрекла „Trick of the week salsa instructional video channel". В крайна сметка Силвия и съпругът й решават да се преместят във Вашингтон и така през 2009 г. тя е отново е там, откъдето започва пътят й в Америка. Две години след това се ражда идеята й за собствено студио. „Споделих със съпруга ми, който е във финансовата сфера, и той ми каза, че приходите ми трябва да имат растеж от поне 50% на година, за да е успешен бизнесът", спомня си тя.
„Тогава още работех в НАСА
но приех предизвикателството", разказва също Силвия. Амбициозната ни сънародничка ремонтира мазето на къщата си и започва да приема ученици. Много скоро броят на записалите се надхвърля възможностите й да води всички уроци сама и тя обучава две от ученичките си за инструктори. [caption id="attachment_40129" align="aligncenter" width="750"] Силвия с представителния отбор на студиото си (четвърта от дясно на ляво) – файл SWS-student-performance team[/caption] През 2014 г. Силвия напуска космическата агенция, за да се посвети изцяло на салсата и студиото си. „Харесвах работата си. И тя, и образованието ми ми помогнаха да развия бизнеса си, но смятах, че няма да успея да осъществя мечтата си, ако не отделя цялото си време на това, което искам да правя в действителност", споделя Силвия. И тъй като от 2009 до 2014 г. тя наистина успяла да изпълни заръката на съпруга си за минимум 50% растеж, Силвия започнала да търси място за салса клуб извън къщата си. „Имах много ученици и тъй като вече бях родила първата си дъщеря, макар да бяхме изкопали отделен вход, вкъщи не беше много удобно за уроци", разяснява тя. [caption id="attachment_40128" align="aligncenter" width="750"] Децата, на които студиото на Силвия дава стипендия[/caption] През 2016 г. след публична кампания, от която са събрани 17 000 долара и финансова помощ, дадена от администрацията на града Вашингтон, отваря врати „Салса със Силвия". „Много бях щастлива, че мечтата ми се сбъдна и толкова много хора ни подкрепиха", разказва собственичката. В момента клубът й предлага уроци за възрастни, деца и дори бебета. „За възрастните имаме класове по бачата, меренге, салса, а за децата – балет, тап и джаз, понеже салсата за тях е много трудна", обяснява още Силвия. За бебетата пък се четат книжки. През лятото има лагери с посещения на различни места и участия в рецитали. Много от уроците се водят и на испански. Освен това клубът има и представителна група, която изнася представления, а също и една състезателна двойка. За да се отблагодари на хората в Ди Си, които толкова харесват и подкрепят студиото на Силвия, тя създава стипендиантска програма за деца от семейства с ниски доходи. Тази година по нея абсолютно безплатно се учат девет деца на възраст от 8 до 11 години. Студио „Салса със Силвия" ще продължи да бъде най-голямото за такива танци във Вашингтон и околностите, тъй като основателката му планира отварянето на втора локация. В момента броят на трениращите в клуба е над 1 500 и продължава да расте, а от създаването му през 2011 г. общият брой на учениците е над 9 000 души. Сега 41-годишната Силвия се справя с работата с помощта на 20 души персонал, но продължава да следи активно всички програми и да се занимава с уебсайта на студиото. През останалото време се грижи за семейството си и двете си деца.