Капка се възстановява в българската болница

Алиа Дарси, „Нешънъл пост"

Капка Петрова никога не изпитва чувство на глад. Тя трябва да помни в кои часове се яде, за да оцелее. Животът й се променя след първите мъчителни болки в стомаха, които започват веднага след операция на жлъчния мехур през 2009 г. След това тя вече се нуждае от помощ, за да се къпе, облича, дори и да се храни. Тя признава, че не е получила нужната помощ от медицинския екип, който я е лекувал в Канада. „Обясних им как се чувствам, но те написаха в доклада, че това са само леки проблеми, които ще отшумят", разказва 40-годишната майка от Торонто.

Отчаяна, че няма да бъде излекувана, и след осем постъпвания в канадска болница Петрова и семейството й решават да потърсят медицинска помощ в родната си България. Лекарите там бързо намират причината за болката - метална скоба, която с времето е заклещила различни части на тялото, включително черния й дроб и артерия, навлизаща дълбоко в стомаха. Канадският хирург я забравил след операцията през 2009 година. „Почувствах се предадена" спомня си Петрова.

Тя е една от многото канадци, които са станали жертва на опасни лекарски грешки. Да забравиш чуждо тяло в стомаха на пациент е една от 15-те предсказуеми и предотвратими грешки, изброени в нов доклад на Канадския институт за безопасност на пациентите, базиран в Онтарио. Агенцията, която следи за качеството на здравните грижи и съветва правителството за тяхното подобряване, обикновено разглежда и дела с международен елемент, анкетира канадски медицински сестри, лекари и други здравни специалисти и провежда обществени онлайн допитвания.

Според проучване от 2004 г. 7.25 на сто от пациентите - това е един от всеки 13 души - страдат от непреднамерена лекарска грешка в канадските болници. Явно никой не се е стреснал от цифрите. „Ние настояваме за обществена дискусия по проблема", казва Джошуа Тепър, лекар, който е президент и главен изпълнителен директор в сферата на здравеопазването на Института за качествено обслужване в Онтарио, коментирайки доклада. В първата половина от списъка с най-чести лекарски грешки са: пациенти, насочени към неправилни кабинети; медици, лекуващи не болната, а погрешно диагностицирана здрава част от тялото; неправилно извършена операция и забравено медицинско оборудване в телата на пациентите. Погрешно прилагане на токсичен газ, който може да е смъртоносен, също бе включено в списъка.

Други грешки, които евентуално ще бъдат включени тепърва в доклада, са използване на нестерилизирано медицинско оборудване; погрешна проба на биологичен материал, включително погрешно посочване на типа кръвна група; присаждане на несъвместими органи; погрешно избран донор на сперматозоиди; погрешни лекарства на пациенти, които имат алергия към тях, недостатъчни усилия за предотвратяване на самоубийство на пациент, както и подмяна на новородени бебета.

Но да се върнем към г-жа Петрова. Днес тя вече е доброволец към Канадския институт за безопасност на пациентите и всекидневно се опитва да разговаря с обществеността и лекарите в страната. „Аз избрах да не бъде жертва. Реших, че трябва да говоря смело и честно за моя проблем и да преодолея страховете си", казва тя.