Българите в САЩ и Канада се подготвят да посрещнат православния Великден с редица инициативи в цяла Северна Америка. Българските църкви вече напомниха празничната си програма. 

На Велики четвъртък, 2 май, се провежда Утринна служба, Василиева литургия, Велик маслосвет от 9:00 ч., а вечерната служба традиционно започва в 19:00 ч. Поклонението пред Светата Плащаница на Разпети петък, 3 май, обикновено продължава през целия ден, като църквите традиционно отварят врати в 10 ч. Вечерната служба – Опело Христово, с лития около храма  започва в 19:00 ч.
Тържествената Пасхална Литургия е от 23:00 ч. в събота с лития около храмовете. В неделя, на – Възкресение Христово, тържествената служба е с традиционен час – 12:00 ч.

В Чикаго ще бъде даден и Великденски празничен обяд

Той ще бъде в неделя, 5 май, от 13:30 ч. в Българския православен храм „Св. София“, става ясно от Facebook страницата на Генералното консулство в Чикаго.  
Българският културен клуб в Лос Анджелис, който наскоро избра ново ръководство с обещание за повече български събития в града, заедно с православната църка „Свети Георги“, организира на Великден български събор.

Той ще се проведе от 12 до 16 ч. в Cheviot Hills Parк. „Присъединете се към нас за ден, пълен с музика, забавления и български национални ястия за цялото семейство! За децата – фокуси, балони и face painting. Нека се съберем и отпразнуваме празниците заедно“, пишат на Facebook страницата си организаторите.

Асоциацията на българите в Синсинати от своя страна ще организира присъствена и онлайн Работилница и

готварски клас за месене и печене на традиционни български козунаци

на 4 май 2024 г. (събота). Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ на БТА Диди Партридж – член на българското сдружение в Синсинати.

„За всички, които имат желание да участват в нашата предстояща Работилница за козунаци, но нямат възможност да присъстват на място, ще предоставим възможност и за онлайн включване в готварския клас“ – разказа Диди Партридж и допълни, че на всеки желаещ да участва дистанционно, предварително ще бъдат изпратени списък с необходимите продукти, както и линк към виртуална платформа за видео разговори.

Готварският клас ще започне в 13:00 ч. местно време, когато Ирина Попова ще покаже техники за месене и „сплитане“ на козуначено тесто, както и „тънкости при неговото изпичане“.

Българите в САЩ и Канада се готвят да посрещнат православния Великден

На 5 май, Великден, Асоциацията организира великденско тържество. „Скъпи сънародници, дойде време да споделим с вас и детайли от програмата. Ще ви очакваме на 5 май между 12:00 и 17:30 ч., за да празнуваме заедно и да си пожелаем „Христос Воскресе! Честит Великден!“, пишат от ръководството на българската асоциация, представяйки официалната програма на празника. 

От информацията става ясно, че откриването на великденското тържество ще бъде дадено в 13:00 ч. местно време с благослов от отец Стефан Костов. След това от 13:15 ч. възпитаници на Българското неделно училище „Родолюбие“ в Синсинати ще представят поетично-музикална празнична програма, включваща стихове и песни, посветени на Великден и пролетните празници. 


След планирания тържествен великденски обяд ще започнат и конкурсите за „най-красив“ и „най-вкусен“ козунак, като журито ще обяви победителите в тях около 14:00 ч. местно време. 

В 14:45 ч. за децата ще бъде организирано търсене на великденски яйца, като програмата предвижда и „време за танци, традиционни детски игри навън, снимки с Великденския заек и викторина“. 

Българското неделно училище „Аз съм българче“ в Орландо, Флорида вече организира Клубен ден „Да помогна на мама за Великден“. По време на занятието на 28 април

децата украсяваха великденски яйца

чрез традиционни и стари техники, изработваха декорации за дома и се включиха в голям групов проект и православна беседа. 

Българската общност в канадския столичен район Отава и Гатино ще организира отбелязване на православния Великден с пикник и лов на великденски яйца на 4 май 2024 г. (събота). Това съобщават членове на Българското обществено сдружение чрез публикация във Facebook.

Събитието е планирано да започне около 13:30 ч. местно време в парк „Вритания“, Троли станция, където сънародниците ни ще могат да се съберат, за да празнуват заедно, докато най-малките членове на общността „опитат да тръгнат по следите на Великденския заек и да открият изненадите, които той е оставил за тях“.

Организаторите отправят и напомняне към желаещите да се присъединят към празника да си носят „одеяла за пикник, храна и безалкохолни напитки, слънцезащитен крем и голямо количество добро настроение“.

Българите в САЩ и Канада се готвят да посрещнат православния Великден

Българчета от САЩ и Канада празнуваха Лазаровден и Цветница

Деца от Българското неделно училище „Св. Константин-Кирил Философ” в Атланта за поредна година участваха в пресъздаване на обичая „лазаруване“. Това съобщиха от образователното средище в своята страница във Facebook. 
„С поканата и съдействието на Фолклорна група „Роса“ най-малките носители на българските традиции се накичиха с цветя и огласиха парка със своите песни“, посочиха от учебното заведение и споделиха снимки от събитието. 

Български лазарки бяха забелязани и по улиците на Лос Анджелис.

Ученици от Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Ванкувър, Канада, също отбелязаха Лазаровден и Цветница и настъпващия Великден с творчески занятия, по време на които изработваха пролетни венци и декорация. 

„Днес в нашето училище беше един прекрасен ден, изпълнен със срещи с приятели и обич към България, изразени чрез песни и спомени. Децата имаха възможност да изработят цветни венци, с които да украсят домовете си, по повод настъпването на великденските празници“ – пишат от екипа на Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Facebook страницата си и допълват

„Нека тези цветни венци носят пролетно настроение и здраве на децата и техните семейства.“

Както БТА писа, Фолклорна група „Роса“е създадена от ентусиасти през 2010 г. Целта е да се запазят и развият българската култура и традиции в САЩ. През първите две години се преподават само автентични български народни танци. От януари 2013 г. с помощта на хореографа Веселин Василев групата разширява дейността си с хореографии на танци от различни български фолклорни области и започва да се изявява на различни събития и поводи, е посочено в сайта на фолклорната формация. 

Българите в САЩ и Канада се готвят да посрещнат православния Великден

Към училище „Св. Константин-Кирил Философ” в Атланта има детска градина за деца на възраст от две до четири години, както и подготвителна група за деца от четири до седем години. Училището предлага обучение по български език и литература за деца от първи до седми клас. Предлага се и „фокусиране върху пропуските в граматиката, речника, формалното писмено и речево общуване чрез занимания в клас и с участия в проекти с практическа насоченост сред българската общност в Атланта – ученици над 11 години (след четвърти и пети клас)“, съобщава сайтът на просветното средище.