http://bgvoice.com/public/files/gallery/1272.jpg

Българите в района на Напа вали-Сан Франциско също се възстановяват след земетресението, което разклати района в неделя вечерта. "Снощи беше много страшно 6.1 на 5 мили от мястото където живеем, в 3:20 сутринта голямо тресене, много страшно.", разказа Мими Мишовска, която живее със семейството си в Напа. "Събудихме се и цялата къща беше като развалина - картини на земята, хладилника се отвори и всичко падна. Ние излязохме отвън и стояхме там. След около 2 часа пак се повтори, но по леко. Нямахме ток около 7 часа, няма бензин, магазините са затворени, всичко е на земята", допълва разказа си Мими.

Поне 172  души са пострадали след ранното земетресение от 6.0 по Рихтер в района на Напа - до Сан Франциско в неделя около 3:20 сутринта, месно време. 

Шестима са в критично състояние, сред тях и 13-годишно дете. То е пострадало когато камина се срутила в резултат на труса. Останалите наранявания са от паднали мазилки и предмети, има сериозни счупвания, но без опасност за живота. Повечето от тях веча са по домовете си.

Това е най-силното земетресение в района на Сан Франциско от 1989 година. Губернаторът на щата Джери Браун обяви извънредно положение за засегнатите три общини в района на земетресението.

В резултат на труса са избухнали 3 пожара, които унищожиха няколко къщи. Десетки водни тръби и газопроводи в района също са се спукали. Заради земетресението 69 000 домакинства в региона временно са останли без ток. Електричеството е възстановено на повечето от тях към късния следобед.

Долината Напа е известна като „Винарната на Америка". Земетресението е унищожило бутилки вино за стотици хиляди долара.

До обед местно време в района са усетени поне пет вторични тръса - с магнитут от 2,6 до 3,6 по Рихтер. В следващите дни се очакват още вторични труса, като вероятността за по-силен от 6.0 е между 5 и 10%, според учените от Американския Геологичен Институт.