Българската общност в Чикаго почете паметта на Апостола на свободата, Васил Иванов Кунчев – Левски. Това съобщи Генералното консулство на България в Чикаго на своята Facebook страница. 

Сънародници поднесоха цветя и венци пред барелефа на Левски, който се намира пред храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ в Чикаго. 

„На тази дата, преди 151 г., Левски беше убит, но споменът за неговата себеотрицателност и любов към отечеството продължават да живеят във всеки един българин. Нека Бог винаги дава покой на душата му и пребъде примерът му в служба на народното дело“, написаха в социалната мрежа от Генералното ни консулство в Чикаго. 

Венец положиха и полицаи и детективи от Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.). Полицаите Николай Ганчев, Давид Беков, Георги Мавров, Мартин Мавров, Кирил Монев и детективите Брайън Бонев, Давид Иванов и Марио Вълков отдадоха чест пред паметника на Васил Левски в Чикаго.

„На 18 февруари 1873 година се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Б.А.П.А. помни своите герои! Българите сме силни, когато сме обединени“, написаха от Българо-американската полицейска асоциация в социалната мрежа.


Наши сънародници се поклониха пред подвига на Васил Левски и във Вашингтон. Дипломати от Посолството на България във Вашингтон и представители на българската общност там участваха в церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Левски, който се намира пред мисията ни в столицата на Съединените американски щати.