Примамливите предложения на пазара за недвижими имоти и все още ниските лихвени проценти са причина голяма част от българите да се възползват от момента. Не само че сега е едно от най-благоприятните времена за закупуване на жилище, но и в много от случаите излиза по-евтино да се изплаща ипотека, отколкото наем. Отпускането на ипотечен кредит обаче отнема време, затова е необходимо добро планиране, а понякога и съвети от страна на експертите. Най-важният от тях е хората, които искат да си купят жилище, първо да проверят за колко голям кредит могат да се квалифицират и едва след това да започнат с търсенето на апартамент или къща. ,,За целта трябва да се срещнат с консултант по недвижими имоти и да направят първо pre-approval (предварително одобрение), който им дава право да разберат за каква максимална сума могат да се квалифицират въз основа на техните доходи, кредитен рейтинг и парите, които имат в банковaта си сметка", разяснява Димитър Димитров, който от дълги години е специалист по финансиране на жилищни заеми.

Документите, които трябва да подготвите за отпускането на заема, зависят от това какво работите. Ако сте служител във фирма и работите на w-2 форма, ще са ви необходими чековете за последния месец, w-2 формите и данъчните декларации за две години, както и банково извлечение за последните два месеца. Ако работите като независим контрактор на 1,099 или имате собствен бизнес, процесът е още по-улеснен. ,,Има банки, които преквалифицират клиентите, които работят за себе си, и изискват данъчни декларации за една година и банково извлечение за един месец", обяснява Димитров.

След като разберете какъв е размерът на ипотечния кредит, за който сте одобрени, може спокойно да се впуснете в търсене на своя дом. Така прави и Димитър Станков, който съвсем скоро ще заживее в собствено жилище. ,,Доста мои приятели го направиха, а аз отдавна имам желание да си купя мое жилище и прецених, че моментът сега е добър, споделя той. - Започнахме да търсим в много голям спектър, обаче в процеса на търсене на самото жилище критериите се стесняват. Хората просто трябва да са наясно какво търсят." Когато откриете дома на мечтите си, идва ред на молбата за заема, или т.нар. loan application. Отпускането на кредита отнема между три и четири седмици.

В много от случаите наемането на жилище излиза по-скъпо, отколкото да се изплаща заем, тъй като лихвените проценти са все още исторически ниски. ,,Може би през миналата година за кратко бяха под 4%. В момента са малко над 4%, което е много добър лихвен процент на фона на процентите отпреди 6-7 години" - прави сравнение експертът по отпускане на заеми Димитър Димитров. Затова грабвайте калкулатура и ако получите разлика от $200-300, не карайте повече вашия дом да ви чака.

Според съветниците по финансиране на ипотечни кредити, ако имате достатъчно пари, е най-добре да внесете първоначална вноска (down payment) от 20%. "Така ще се избегне застраховката по ипотеката (или т.нар. mortgage insurance), която иначе клиентът плаща всеки месец" - разяснява още Димитров. Най-дългият период, за който може да получите жилищен кредит, е 30 години, но ако поискате да го изплатите по-рано, няма да ви бъдат начислени никакви допълнителни такси.