Секретарят на щата Мисури Джейсън Кендър сега е кандидат за Сената

Българин съди секретарят на щата Мисури Джейсън Кендър и шефът на отдела по ценни книжа в администрацията Андрю Хартнет за дискриминация. Румен Манолов твърди, че бил пренебрегнат за заслужено повишение на работа, а вместо това за позицията била наета чернокожа жена. Според съдебния иск причината за това било натиск да се установи повече расово разнообразие в щатската администрация. А сега Джейсън Кендър е кандидат за Сената на предстоящите избори.

През 2014 година Манолов работи в отдела по ценни книжа на щатската администрация когато там обябяват конкурс за главен юристконсулт по регистрациите.

В съдебните документи българинът посочва, че кандидатствал за позицията, но тя никога не е била запълнена. Вместо това неговите шефове, срещу които е делото, променили изискванията за длъжността и наели чернокожа жена. За Манолов останало минимално повишение, а от ситуацията той се почувствал унижен.

Потърсен от BG VOICE за коментар, Румен Манолов отказа с мотива, че не иска да говори преди да е свършило делото. 

Българинът все още работи в офиса на секретаря на щата. Някои от обвинителните твърдения по делото са се случили преди Кендър да поеме поста, но от кампанията на опонента му използват делото, за да го атакуват по време на кампанията.

Румен Манолов, който е адвокат по образование, се представлява сам пред съда. Дата за процес още не е насрочена.

Кендър е демократ, който се бори срещу сегашния сенатор от Републиканската партия Рой Блънт. Губернаторът на Мисури е демократ, но последните проучвания дават предина на Доналд Тръмп за предстоящите избори. Според проучванията от средата на месеца Блънт води 46 на 44%. Надпреварата в типично републиканския щат след като миналия месец 35-годишния Кендър пусна реклама, в която с вързани очи сглобява автомат AR-15. Той е бивш военен.

От офиса на Джейсън Кендър коментират, че са уверени в съдебната победа на щатския секретар, защото делото е безпочвено.