сн. ,,Ел фусион”

Българинът Иван Димов ще започне едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване - сам върху 5-метрова яхта той ще потегли около Земята през южните морета, като ще премине най-опасните точки на корабоплаването - Атлантическия океан, нос Добра надежда, Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн в Тихия океан. Това ще бъдат 28,000 мили за около 233 дни в опит да подобри два рекорда на Гинес - най-бързата обиколка на света с най-малката яхта.
Подготовката за приключението е към своя финал, а Иван вече работи по привикването на организма му към специфичния режим по време на плаване. През цялото денонощие той редува 2 часа будно състояние с 1 час сън. На лодката със себе си носи специално устройство, с което добива дестилирана питейна вода, но всеки ден пие и по 100 грама вода от океана, за да адаптира организма си към живота в открито море. За осеммесечното си пътуване той ще носи 140 килограма лиофилизирана суха храна. По-голямата част от менюто му в морето обаче ще се състои от сурова риба и водорасли. Често ще похапва и планктон - чист протеин, който се лови с мрежа за ситопечат, закачена под лодката.

Пътуването ще започне от бреговете край Франция, за да приключи след пълна обиколка на земното кълбо. По време на плаването той ще бъде сам на своята 5.18-метрова ветроходна яхта ,,Мини", която в последните няколко години подготвя за екстремното приключение. Пътуването ще бъде следено от сателит, а лодката и всичко, което се случва с нея, ще бъде заснемано от 3 камери, пред които мореплавателят ще разказва за приключението си и ще споделя мислите и вълненията си.

Подготовката за рискованото приключение започва преди повече от 4 години, когато Иван решава, че ще осъществи мечтата на живота си, когато навърши 50 години. Тогава започват и тренировките за изключителното психическо и физическо натоварване, което му предстои - докато е по море, вестибуларният апарат на човека се приспособява към постоянното движение на водата. Целта е да издържи на физическото натоварване и да не се наложи в нито един момент да слезе на суша.

Иван Димов емигрира в Италия след края на комунизма. Въпреки че е кореняк софиянец, той от малък е запален по ветроходството и получава морски паспорт още в България и специализира в Южна Африка през 90-те години. ,,Когато ти влезе солена вода в кръвта, няма излизане", шегува се той и разказва как никога не се е съмнявал, че ще се занимава в корабоплаване.

В първите си години в чужбина, подобно на много наши сънародници, работи като общ работник и строител. По-късно невероятната му биография продължава с изненадващи обрати, работа за министър-председателя на Великобритания и множество приключения с ветроходни яхти и катамарани - в Атлантическия океан от Бахамите до Великобритания, Индийския океан от Мадагаскар до Бали и Средиземно море във всички посоки. Днес той е притежател на туристическа яхта в най-слънчевата част на Италия - Тоскана, и през последните години насочва всичките си усилия и средства в осъществяването на околосветското  плаване, което ще започне през ноември.