сн. ,,е-79”

Най-известният българин в Африка - Иван Ганчев-Ганята, е подал в угандийското външно министерство молба за екстрадиция от затвора ,,Лузира", където излежава 9-годишна присъда за източване на банкови карти. Успоредно с това българските му адвокати са депозирали аналогична молба до министъра на правосъдието в София, тъй като България и Уганда нямат подписан двустранен договор за екстрадиране на престъпници и затова се прилага клауза при „условие на взаимност".

Защитниците на Ганята са се позовали на всички възможни точки и алинеи от съдебното законодателство в двете страни, за да прехвърлят българина обратно в родината му, където той иска да доизлежи присъдата си. В угандийската жалба на Ганята има и пасаж с оплаквания от условията, в които той е принуден да изтърпява наложеното му наказание.

Затворът ,,Лузира" е най-известното място за изтърпяване на наказания в страната и се брои за „затвор с максимална сигурност", макар че наскоро оттам избяга пандизчия и сега снимката му е качена във всички местни информационни агенции. Обикновено в него има между 3,500 и 18,000 затворници, въпреки че при построяването му през 1924 г. е проектиран да побере само 600 души. Разделен е на 2 части - за мъже и за жени. Благодарение на световните здравни и правозащитни организации в женското отделение има одеяла за всички, а наскоро дори бе разкрито помещение за раждане.

При мъжете обаче положението е доста по-спартанско. Затворът се намира на 20 км от центъра на столицата Кампала, не разполага със затворнически автобус и за да отидат до съда, затворниците ходят пеша по 5 км, а при заболяване единственият им шанс е да са в добри отношения с директора, който при по-тежките случаи плаща от джоба си за транспортирането им. През деня обитателите на ,,Лузира" ползват септични ями за отходните си нужди, а през нощта - кофи, които се изпразват сутрин. Но кофи всъщност се ползват и в много от BG затворите. По официални данни смъртността в пандизите на Уганда е изключително висока - приблизително 10% от лишените от свобода умират в ареста, главно от СПИН, който се разпространява благодарение на ширещите се хомосексуален секс, туберкулоза и недохранване.

Основната храна на пандизчиите е пошо (царевично брашно) и боб, които им се дават обикновено веднъж на ден. Това е и обяснението за изтерзания външен вид на Ганята - от снимките, правени на последните съдебни заседания, се вижда, че за година в затвора той е стопил повече от 50 кг.

Наред с всички неуредици 75% от затворниците нямат дори одеяла, а поради пренаселеност повечето от тях спят направо върху пода на папирусни изтривалки, ако роднините им са успели да им донесат. Въпреки че US мисионерски организации правят всичко възможно да смекчат лошите битови условия на местните затворници със спортни състезания помежду им, програми за преквалификация и дори възможност пандизчиите да завършат зад решетките висше образование, в молбите си Ганята тотално е пренебрегнал възможността да се доизучи и е наблегнал на царевичното брашно и липсата на тоалетна в килията, които били неприемливи условия за живот за един европеец като него.

Според угандийските информационни издания от последната седмица всъщност недоволен от условията в затвора далеч не е само благоевградчанинът - от няколко дни тема №1 е искането на съкилийниците му и надзирателите затворът да бъде преместен в област Муконо, където щял да предлага по-добри условия на затворниците, включително и възможност да се усамотяват и да упражняват съпружеските си права, когато ги посети благоверната им. През миналата седмица обаче членовете на Комисията по правата на човека в угандийския парламент отказаха да гласуват предложението за преместването, подкрепиха ги и депутати от Муконо, според които искането е корупционен скандал, който обслужвал частни лица с интереси към земята под ,,Лизура". Избухналият скандал с опита за преместването на затвора може да форсира екстрадирането на Ганята, защото в понеделник депутатите разпоредиха на комисаря на затворите да обясни писмено защо затворът е препълнен и по каква причина вътре се държат с години хора, без да е приключил съдебният им процес, а често и без въобще да има такъв. Искането на депутатите е пряко свързано и с арестуването през миналата седмица на лиреда на Форума за демократична промяна ,,Дамска лига" Ингрид Туринаве, която също бе прибрана в дамското отделение на ,,Лизура" след обвинения в държавна измяна - организира протест под формата на „разходка до работа" заради липсата на демокрация в страната. Влизането на г-жа Туринаве зад решетките привлече към Уганда погледа на цялата световна общественост.

Съгласно процедурата по екстрадирането на Иван Ганчев министърът на правосъдието трябва да изпрати в българската Върховна касационна прокуратура молбите на благоевградчанина за връщането в родината, ВКП да преизчисли на колко години по българския Наказателен кодекс отговаря наказанието на Ганята за опразване на чуждестранните частни сметки, а после със съдействието на Интерпол да уговори с Уганда датата и мястото на предаване на лицето. Няма информация дали същата процедура са задействали и другите двама българи, осъдени на по 9 г. за същото престъпление заедно с Ганята - Милен Кацарски и Адриан Димитров.