Съдът в община МакХенри, Илинойс издаде 12-годишна присъда за българина Михаил Каравастев. 42-годишният нашенец беше признат за виновен за трафик на наркотици през май.

На 3-ти декември 2012-та година, полицията в община МакХенри спира управляваният от Каравастев мерцедес Спринтер. С помощта на кучета К9, властите откриват във вана на българина марихуана.

Наркотикът е бил укрит в картонени кутии в дървено пале, оборудвано с ароматизатор, който да разсее миризмата на дрогата. 

По време на делото срещу нашенеца, прокуратурата донесе същите кутии в съдебната зала, за да оспори позицията на защитата, че българинът не е знаел за наличието на марихуана в автомобила. Каравастев е пренасял дрогата от Рино, Невада, и според властите тя е струвала повече от 600 хиляди долара.

Прокуратурата твърди, че човек в Рено е платил на Каравастев $8,000, за да направи доставката до МакХенри. Тази сума е два пъти от нормалната тарифа за това разстояние. Прокурорката Ранди Фрийз каза, че Каравастев трябва да се е ползвал с доверието на доставчика в Рино и описва двамата мъже като "големите наркодилъри", работещи по "изтънчена бизнес схема". 

Адвокатът на българина твърдеше през цялото време, че Каравастев не е знаел какво има в микробуса му и обвиненията срещу него са резултат от грешка, езикова бариера и "нечестна лоша работа на полицията". Каравастев използва преводач от български език по време на процеса, но прокуратурата заяви, че той разбира добре английски. 

По време на процеса обаче детективи свидетелстваха, че са били предупредени от информатор, че Каравастев ще изпълнени доставката. Те заявиха още, че българинът си признал по време на разпит, че е знаел, че пренася наркотици и че това е третата му подобна доставка. 

На 25-ти май тази година, съдебните заседатели намериха Каравастев за виновен за трафик на наркотици и незаконно притежание на марихуана с цел продажба. Роденият в Стара Загора българин има две деца, които живеят в района на Сан Франциско.