Шампион на Уругвай за 2013-2014 г.

Ние, българите, се славим, че сме навсякъде по света. За съжаление в наши дни се оказва, че останахме по-малко в Родината, отколкото някъде „по гурбет". Не сме у дома, не работим за татковината, но продължаваме да я славим. Има безброй много примери за хора, славещи името България и оставящи диря там, където са били. Те не са само учени, архитекти или политици, но и спортисти, и организатори. Вече писах за двама българи от Истанбул: единият е съосновател на „Галатасарай", а другият - шивачът, приготвил първите червено-жълти екипи на гранда. Те завинаги остават в историята на този отбор. Днес ще ви запозная с историята на други българи, но този път емигрирали по-далеч - в Уругвай.
Нека да превъртим лентата назад чак до 1930 година. Намираме се в училищен двор някъде из Монтевидео. Група гимназисти подритват кожено кълбо, а идеята за създаване на училищен отбор вече е обект на горещ разговор. И не след дълго решението е взето - ще се създава футболен тим!...
Основният „двигател" зад „проекта" са българите Мигел и Хуан Лазарови. Първата отборна среща се провежда в дома на българите, а за име на отбора е избран „Тигре". Майката на Мигел и Хуан - Дона Мария Минчев де Лазаров, бродира хищниковите емблеми върху бели тениски.
Но още в първия си мач „Тигре" губят. Футболистите преценяват, че смяна на името ще е подходящо решение в случая, за да могат всички те да „започнат на чисто". Дона Мария предлага името „Марица", за да може да почете своята родина, но моментално получава отказ, като оправданието е, че то „звучи доста женско". Но тя не се отказва. Следващото й предложение е „Дунав". Години по-късно Мигел казва: „И след като чухме името „Данубио" всички бяхме съгласни. Тя е една от най-големите реки в Европа. Просто заобичахме името!"
И така на 1 март 1932 година е прието името на отбора, а за нови екипи се избират краските на „Монтевидео уондърърс", тъй като един от съоснователите предлага да купи 10 билета за мач на „Данубио", ако другите удовлетворят искането му новосъздадения отбор да носи цветовете на любимия му тим. Тениските са бели с черни райета.
В следващите години „Данубио" се превръща във фактор в Уругвай. Тимът спечелва и четири титли на страната (1988, 2004, 2007, 2014). Алваро Рекоба и суперзвездите Диего Форлан и Единсон Кавани са само част от известните футболисти, носили екипа на уругвайския колос с български основатели. Не „Дунав" от Русе, а „Данубио" от Монтевидео!