сн. ,,Струма”

Касиер на Райфайзенбанк-България успя да източи 625,000 лева от нея, а после се насочи към Швейцария, където да ги харчи. Момчил Тодоров обаче бе арестуван преди броени дни от швейцарската полиция и вече е предаден на българските власти. Той изчезна внезапно в края на 2010 г. и тогава от банката обявиха, че са им изчезнали около 800,000 лв. Разследването веднага стигна до името му, но не и до самия него, защото се бе изпарил. Българските власти му издадоха европейска заповед за арест. 40-годишният благоевградчанин бе конвоиран от летището в Цюрих от българските съдебни охранители и докаран направо в окръжния съд в Благоевград за определяне на мярката му за неотклонение.

Тодоров е обвинен за длъжностно присвояване на чужди пари в особено големи размери - 625,000 лв., като случаят се смята за особено тежък. Повечето от парите - 405,000 лв., са източени от банкоматите, за чието зареждане отговарял касиерът, а останалите пари се изпарили от банковите сметки на 9 клиенти на Райфайзенбанк-Благоевград.

Схемата била разкрита на 21.11.2010 г., като по това време банковият касиер вече е успял да напусне страната. В хода на разследването на вътрешния обир са снети записи от видеокамерите, които установили нарушаване на правилата за пренасяне на парите до банкоматите, разпитани са банковите служители и охранителите от частната фирма, назначени са експертизи. Извършен е компютърен доклад, който показал, че 8 от 9-те касети на банкоматите не били пломбирани и подписите на касиера под месечните ревизии били фиктивни. Въз основа на събраните доказателства, които се побират в 7 тома, се стигнало до обоснованото предположение, че Момчил Тодоров е присвоил огромна сума. Той е привлечен като обвиняем за присвояване в особено големи размери и обявен за общодържавно, а след това и за международно издирване.

Защитната теза на адвоката му Красимир Аврамов беше, че действително Момчил Тодоров е допуснал нарушение и дори се е обадил на един от клиентите на банката с фамилия Новоселски, че се е разпоредил неправомерно с парите му. „Едва ли цялата вина за липсата на 800,000 лв., както се твърдеше в началото, е само негова, тъй като имало и други контролни органи като супервайзори  и прочие", заяви адвокатът.

От счетоводната експертиза при разследването не става ясно, че сумите са били връчвани на касиера. Най-голямата грешка на Момчил Тодоров е, че е напуснал страната и така е навредил на себе си, защото цялата вина била хвърлена върху него.

Тъй като Тодоров се е подвизавал в Швейцария с подменена самоличност, за разкриването му швейцарците са проследили пътуванията на неговата съпруга. След като установили, че тя ходи на един и същ адрес в страната, той е бил проверен и именно там е бил арестуван Тодоров. Оказва се, че само фалшива самоличност не е достатъчна, а трябва и малко повече пресметливост, за да останеш скрит от закона.

Адвокатът му поиска „домашен арест", а обвиняемият не пожела да каже нищо в своя лична защита. Окръжният съдия Росица Бункова го остави зад решетките поради наличие на опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Делото срещу него тепърва има да се точи с месеци и дори с години.