„Умен" детски часовник представи България на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. MyKi е създаден да пази децата от опасности, разказа Димитър Димитров - изпълнителен директор на „Алтерко роботикс". MyКi, който дава възможност на родителите да наблюдават детето си от разстояние в реално време, впечатли посетителите на изложението. „В днешния технологичен свят децата искат да бъдат все по-независими и за родителите е истинско предизвикателство да контролират тяхното всекидневие. Ето защо ние се постарахме да създадем продукт, който да се харесва на децата и да ги забавлява, като заедно с това изпълнява и най-важната си функция - да докладва на родителите за състоянието и местоположението на детето им", обясни Димитров. „Умният" часовник разполага с GPS приемник и SIM карта, благодарение на които е способен да излъчва сигнал за локация, както и да приема обаждания. Родителите могат да се свържат с часовника на детето по всяко време чрез безплатно приложение за андроид и IOS, както и през уеб. Освен това часовникът има възможност да набира спешни номера и да известява за опасност чрез специален SOS бутон, което според разработчиците е едно от най-големите предимства на продукта.

По думите на Димитров основна мисия на MyKi е превенцията и защита на детето, което израства в свят, пълен с опасности. От компанията се надяват, че чрез „умния" часовник биха могли да окажат положително влияние върху тенденцията, която се наблюдава напоследък - подрастващите да бягат от домовете си и да се налага полицията да ги издирва със седмици. MyКi може да бъде изключително полезен и в случай на отвличане или изгубване. А ако детето реши да хитрува, родителите веднага се известяват, че часовникът е свален или изключен, посочи Димитров.

В Лас Вегас козметичният гигант L'Oreal пък представи умна лепенка, която е в състояние да проследи излагането на кожата на вредните ултравиолетови лъчи. Продуктът предстои да дебютира в 16 държави - ще бъде безплатен. Лепенката съдържа фоточувствително синьо багрило, което променя цвета си под въздействието на ултравиолетова светлина. Потребителят трябва да я фотографира и да зареди снимката в мобилно приложение, за да види резултатите. Умната лепенка е разработена от развойния отдел на компанията - екип от 25-ма учени, работещи в различни градове по света, сред които Ню Йорк, Париж и Сингапур.

Лепенката, която е по-тънка от пластир, издържа приблизително пет дена, след което се изхвърля. Тя може да се носи на всяка част на тялото. „Всички носими технологии в момента са бижута или гривни, но не са носими, в смисъл че можем да ги поставим навсякъде по тялото си", казва Гуив Балуч, вицепрезидент на технологичния инкубатор на компанията. Т.нар. гъвкава електроника е привлякла вниманието му преди няколко години. Г-н Балуч предупреждава, че лепенката не е създадена, за да напомня да се нанася лосион против слънце. „Въпросът не е да се намажем отново с лосион, въпросът е да се измери степента на загара ни", обясни той.