сн. Архив на BG VOICE

Премиерът Бойко Борисов отново размразява спрените проекти „Белене" и „Южен поток". Това се разбира от няколкото разменени писма с Европейската комисия, които българското правителство обнародва. От тях става ясно, че изненадващо Европейският съюз вече не е против двата проекта, срещу които се беше реагирал много остро само преди две години.

Бъдещата централа в „Белене" бе проектирана още през 80-те години на миналия век по времето на БКП. Падането на комунизма замрази проекта, а правителството на Симеон Сакскобургготски го размрази в началото на новия век. Бяха закупени и руски реактори, започна подготовка за строежа. На всичко това бе сложен край след засилено американско лобиране против централата и след натиск от страна на ЕС. Горе-долу същото, но с други дати, се разигра и около проекта „Южен поток". Той бе харесан от първия кабинет на Борисов. Правителството на Пламен Орешарски го спря, след като бе посетено от американски емисари и размахване на пръст от Брюксел.

Основната причина за тази силна реакция срещу двете начинания бе, че те са руски. В ЕС и от страна на Америка не биха искали в България да се изграждат руски обекти, независимо дали това би било от полза за най-бедната страна в ЕС или не.

Америка сега се готви за избори и е ангажирана с вътрешните си проблеми. А Борисов използва големия хаос в Европейския съюз след напускането на Великобритания и няколкото мащабни атентата там, за да ги попита пак дали не са си променили мнението. Оказва се, че са омекнали. Така двете най-големи пречки пред „Южен поток" и „Белене" - американската дипломация и брюкселските чиновници, отпадат.

През миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до Бойко Борисов, в което заявява, че ЕС вече няма нищо против в България да постъпва руски природен газ по тръбите на „Южен поток". В типично брюкселски стил той обаче никъде не споменава името на проекта, но между редовете се разбира, че говори именно за него. Това е разбрал и министър-председателят Бойко Борисов, който побърза да се обади на руския президент Владимир Путин с радостната новина.

„Той беше доста добронамерен, което ме учуди. Заради риториката, която имаше България спрямо Русия, и санкциите доста мислех дали да поискам този разговор", обясни г-н Борисов.

Преди да се обади на Владимир Путин обаче, българският премиер доста смекчи тона към Русия и дори публично скастри някои свои министри (най-вече военния), които, без да се ориентират в новата обстановка, бяха продължили по стар навик да се заканват на Русия. Борисов намекна, че не е съгласен с поведението на президента Росен Плевнелиев, който също постоянно повтаря, че за него най-големият враг на България е именно Русия.

Владимир Путин е посочил в телефонния разговор, че иска да помогне на България и затова ще изпрати в страната експерти за изготвянето на варианти за „Белене" и „Южен поток". „Надявам се да се изготвят варианти бързо, които да устройват и България, и руската страна. Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 милиарда лева и да вземем 2 реактора, за да ги сложим в музей, ще бъде безотговорен към хората, които се борят за всеки лев", коментира Борисов.

До новото затопляне в отношенията с Русия се стигна, след като България бе осъдена от Арбитражния съд в Женева да плати близо 1.3 милиарда лева на Русия заради спрения проект за „Белене" и след като никой не поиска да презакупи от българската страна вече поръчаните и доставени руски реактори за централата. Ако тя се построи, България ще стане най-мощният производител на енергия на Балканите и в Южна Европа. Само от транзитните такси от течащия през „Южен поток" газ пък страната ще спечели 6 милиарда лева до 2043 година.