сн. „Заман“

България обяви за персона нон грата (нежелано лице) Угур Емироглу, аташе в генералното консулство на Република Турция в Бургас. Причината е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, съобщи дипломатически източник, който пожела анонимност. Г-н Емироглу бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България, се занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България, той бил имам в Бурса, Трабзон, Гюлхане и Страсбург. Завършил е Мармарския университет в Истанбул през 1990 година.

Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той оказвал натиск върху активисти на ДПС да заемат страната на отстранения наскоро Лютви Местан, което само по себе си е груба намеса във вътрешнополитическия процес в България.

Говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева заяви, че министерството няма да коментира информацията. Тя поясни, че тази тема няма да бъде коментирана нито сега, нито в бъдеще. „Това е изцяло в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи", посочи г-жа Жотева.

Източници сред турския етнос в България разкриха, че изгоненият дипломат пребивавал често в Шумен. Там Емироглу редовно посещавал Томбул джамия, а впоследствие дори наел квартира, в която поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите.

Всичко това се случи малко преди българският парламент да създаде Временна комисия, която трябва да разследва евентуална намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на страната.

Изгонването на Угур Емироглу е втората подобна мярка, предприета от българските власти от началото на годината. На 21 януари по подобни причини беше отзован предсрочно генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ. Първоначално турската страна твърдеше, че мандатът на консула е изтекъл, въпреки че срокът му продължаваше до юли т.г. Впоследствие бе обяснено, че Акташ е назначен в кабинета на главния съветник по външни въпроси на президентството на Турция. Дипломати от България обаче потвърдиха, че и в този случай българските власти са обявили за персона нон грата турския пратеник, понеже твърде често се занимавал с несвойствена дейност в редица родопски общини, в частност Мадан и Рудозем. Той наобикалял местните мюфтийства и давал указания какво точно да правят, какви искания да поставят и как да се провеждат религиозните церемонии.

В по-ново време България има и трети подобен случай. В годините, когато управляваше правителството на Иван Костов, властите изгониха от страната генералната консулка в Бургас Бейза Юнтуна. През 2000 г. тя бе помолена да напусне страната, след като се разбра, че основните й занимания били да обикаля населените с турци региони и да им провежда политически сказки.