Един милион лева достигна премията за всеки български спортист, който успее да занесе в родината си титла от олимпиадата в Сочи. Игрите започват на 7 февруари. Също толкова пари ще вземат и медалистите от летните игри в Рио през 2016 г. Сметката е съвсем реална. И дори милионът е леко занижен - вероятно бъдещият ни олимпийски шампион през целия си живот ще вземе доста повече. Това е така обаче не само защото българските олимпийски медали са едни от най-скъпоплатените в света. А и понеже по закон олимпийските призьори получават високи регламентирани награди по две направления - държавни премии за медалите и пожизнени премии от тотото. Отделно са наградите от спонсори, общини и ентусиазирани бизнесмени - приятели и фенове на съответните спортове.

Държавната награда е 200,000 лв. за златен медал, 170,000 за сребърен и 140,000 за бронзов. Отделно до 80% от парите на спортистите ще вземат треньорите им, като при наставниците сумата се разпределя между целия екип, работил за подготовката на съответния медалист. Второто направление, по което ще се награждават предстоящите BG олимпийски шампиони, са държавни пенсии, които ще им бъдат връчени. Те ще са пожизнени и се осигуряват от тотализатора. Размерът е минималната заплата към съответния момент ( сега тя е 340 лв.). Парите ще започнат да се изплащат след приключване на активната спортна кариера. Те ще се дават до края на живота им, независимо какви други приходи имат олимпийските шампиони. Освен това завърналите се със златни медали ще получат и по 3 минимални заплати (1,020 лв.), сребърните призьори получават по 90% (918 лв.), а бронзовите - 80% (814 лв.). За носители на повече отличия има натрупване по специална схема. Така Мария Гроздева за петте си медала в стрелбата (2 златни и 3 бронзови) вече разполага с малко над 4,000 лв. месечно, но ще ги получава, когато спре да се състезава.

Съобразно тези цифри един български шампион от Сочи, ако приключи спортната си кариера между 30- и 35-годишна възраст и получава държавната си премия за олимпийски заслуги 40 години (това означава да живее до около 75 години), ще вземе 489,600 лв. Почти половин милион лева, и то без да се отчетат сигурните бъдещи индексации на минималната работна заплата и съответно увеличаването на месечните пари. За сребърния медалист тази сума ще е 440,640 лв., а при бронзовия - 391,680 лв.

Така златото от Сочи (и от Рио) вече ,,събира" 700 хил. лв. Добавяме поне един апартамент премия от общината, в която живее спортистът (примерно София, Пловдив, Варна или Бургас), каквато е практиката. Ето ги още около 160,000 лв. И общата премия набъбва до 8601000 лв. Парите ще нараснат с поне още 50,000 лв. от инициативата ,,Голям чек" на Корпоративна търговска банка, с която трезорът на ДПС подкрепя големите български спортни успехи. Така че да си спортист от България съвсем не е незавидно. Напротив - вече е въпрос на чест е немалко премии.

Трима са потенциалните знаменосци на българската делегация по време на официалното откриване на игрите на олимпийския стадион в Сочи. Резонно Българският олимпийски комитет (БОК) още мълчи по въпроса, защото по традиция знаменосецът се избира в последния момент съобразно състезателната програма и състоянието на олимпийците. С най-голям шанс да носят трибагреника са Александра Жекова, Владимир Зографски и Красимир Анев. Сноубордистката Жекова е и най-голямата българска надежда за медал от игрите. Само преди седмица тя завърши втора в сноубордъркроса в старт от Световната купа в Андора. Точно Жекова развя българския флаг на откриването на игрите във Ванкувър преди 4 години.

Класация на премиите

В навечерието на игрите в Сочи домакините от Русия удариха тавана по обещани парични награди за титла и спечелени медали. Актуалната последна миза за златен медал вече е точно еквивалент на 480,000 лева. Второто и третото място по обещани премии от държавата за златен медал държат Казахстан и Беларус съответно със 360,000 и 216,000 лева. А България застана на четвърто място - дори преди САЩ!

Ски скачачът Зографски преди две години стана световен шампион за юноши. Откакто се раздели с германския си треньор Йоахим Винтерлих, резултатите на Зографски зациклиха и в навечерието на олимпиадата той записва сериозно отстъпление от вече регистрирани постижения при мъжете.

Биатлонистът Красимир Анев е най-опитният в отбора ни, който в Сочи ще включва петима мъже (единият от тях резерва) и една жена (Десислава Стоянова). Мъжкият състав още не е обявен поименно, като шансовете освен на Анев са най-големи за Михаил Клечеров и Владимир Илиев.

Към момента сигурни за Сочи са общо 16 български спортисти. Очаква се делегацията ни да включва около 35 души, 19 от които официални лица, треньори и лекари. Със сигурност България ще има представители в алпийските ски, ски скока, ски бягането, сноуборда и биатлона.

Николай Кръстев