Активни българи от няколко наши организации в Чикаго с остра реакция срещу проекто-резолюцията в Конгреса, която ще провъзгласи септември т.г. за месец на македонската култура, език и наследство. BG VOICE първи съобщи за нея преди две седмици. Проблемът с тази проекто-резолюция, според тях е, че в нея са посочени много заслужили имигранти в САЩ като македонски граждани, а те всъщност са българи. Нашите сънародници отговарят на Конгреса и искат резолюцията да бъде отхвърлена. Документът е внесен в края на октомври м.г. и подкрепен от група конгресмени от двете политически партии – републиканци и демократи. Сред тях е и Клаудия Тени (републиканка от Ню Йорк), която преди три седмици заговори за възможни санкции срещу България заради позицията на страната ни по отношение членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Сега членове на най-старата български организации тук – МПО-Чикаго, Българско-американската полицейска асоциация, наши медии тук и други организации и отделни българи изпращат писма до Конгреса, в които те определят резолюцията като пълна с „фалшификации и манипулации“. Всеки българин тук може да изпрати копие от това писмо от свое име до председателя до комисията по надзор и реформа на Камарата на представителите Каролин Малони (където в момента се разглежда резолюцията) на имейл - [email protected]  или лично до своя конгресмен по район.

"Това е една лъжа, която се представя пред американския Конгрес и която търси в някаква степен да узакони кървавата идеология от времето на Тито и комунистическа идеология.", казва Василен Васевски от МПО-Пирин (Чикаго). Той е един от авторите на писмото до Конгреса, в което оспорват данните в проекто-резолюцията за македонски месец в САЩ. "Проблемът е, че в доказателственият материал, в един много дълъг списък от 2 страници, около 20 имена има изредени, от които повече от половината са декларирани като българи от Македония и това е стара имиграция, която е идвала след Илинденско-преображенското възстание, след Балканските войни и ние имаме много доказателства, и в нашите книги, които тези хора са се декларирали като българи от Македония.", добавя още Васевски.

" Представят хора от географската област Македония, които са с явно българско самосъзнание, доказани българи, горди българи, които са правили нещо с идеята дори да прославят България.", добавя Никола Масларски, също член на МПО-Чикаго и "Братство Хайдути". В проекто-розолюцията на Конгреса е записано, че първите македонци дошли в САЩ още през 1492 година – когато тук акостира и Христофор Колумб. Там е посочено още, че според оценки на организацията „Обединена македонска диаспора“ те наброяват около половин милион в САЩ. Следва списък от около 15 имена на известни и успели хора, представени като македонски граждани. "Едно от първите имена е на този човек д-р Петър Георгиев, който тук виждате на страниците на „Македонска трибуна“ – органът на МПО, обявява в статия, че коренът му е български и че той е българин от географската област Македония.", обяснява Васевски. Д-р Петър Георгиев е олимпийски медалист и разработил първите лечения за сънна апнея  Георгиев, известен в САЩ като Питър Джордж, има три спечелени олимпийски медала за САЩ във вдигането на тежести, пет световни титли и е шампион от Пан-Американските Игри. По-късно става доктор по орална медицина и разработва едни от първите лечения за сънна апнея. В списъка са и братята Том и Джон Кираджиев, които според македонската проекто-резолюция създали по цитирам - „стара македонска рецепта, дадена от родителите му“, Синсинати чили – обичана американска гозба, която през 2013 г. е определена за една от 20-те най-емблематични храни в САЩ от музея Смитсониън. Но нито рецептата е македонска, нито родителите им. В интервю за библиотеката на Конгреса синът на Том Кираджиев – Асен, известен в САЩ като Джо обяснява, че баща му е българин от Македонския край. И още едно име от македонската проекторезолюция – Стоян Христов, автор на книгата „Моята страна“, която била любима на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт. "В тая книга, в няколко страници, въпросния човек, мисля, че той е от Егейска Македония, заявява, че е българин. Неговите родители също са българи и той като българин е дошъл и регистриран в Америка.", казва Васевски. В книгата си Всички тези хора обаче не са известни в България и техните истории не са разказвани. "Поради нехайство на държавата или незаинтересованост, не знам как да го поставим, но не са били в светлините на рампата, както се казва и заради това, и с тази резолюция, Македонската държава веднага се възползва от този случай, че ние не сме ги използвали да прославят България.", смята Никола Масларски.

Според Василен Васевски вина носят и българите в САЩ – "Аз мога да говоря от името на по-новата българска емиграция, на която сме представители ние и че ние не сме активни в популяризирането на тия хора". "Липсата на активна външна политика води до това да се отстъпва от тези интереси на българите където и да се намират по света, казва Стоян Дечев, който освен член на МПО-Пирин (Чикаго) е и учител по история - Ние отново, но този път с мирни средства, трябва да защитим паметта на всички тези герои, които виждаме тук." "И най-вече да не позволяваме хората, които лобират за фалшивата Македония, за фалшивата история, които са финансирани щедро със средства, не знам дали е със средства от Белград или Скопие, с милиони са финансирани щедро, да лобират и да работят против истината, против историческата истина, против Българската държава, българското самосъзнание на тези хора и да мачкат всичко, което ще срине тяхната фалшива пирамида.", смята Масларски. "Много бихме се радвали, ако държавата забележи нашите усилия и ни помогне в някаква степен и застане зад нас.", казва Васевска. За сега официална реакция от българското Външно министерство на проекто-резолюцията няма.