Яйца, украсени по време на кръжок в дома на Таня Узунова

Бойко Антонов, директор на училище „Христо Ботев" в Мериленд

Децата от училище „Христо Ботев" в Мериленд и тази година ще се обучават в старата православна традиция да се боядисват яйца за Великден. Техен учител, макар и само за един ден, ще е г-жа Таня Узунова. Всяка година преди големия християнски празник тя организира в дома си еднодневен кръжок за оцветяване на яйца. Българката сама купува и сварява над 500 истински яйца и помага на деца и възрастни с идеи, съвети и материали за украсата им. Кръжокът й ще бъде споделен и с всички останали, които се интересуват, на адрес https://www.facebook.com/events/552443554937356/.

Макар и учебен за питомците в училището, на самия Великден ще бъде украсена изложба на готовите красиво оцветени яйца. Ще се изберат победители. Ще се определи кой е „борецът", а всички присъстващи ще опитат домашно месени козунаци. Най-голямата изненада обаче предстои след учебните занятия в театралната зала на училището. Там ще пристигнат Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Но не само малчуганите от „Христо Ботев" участват дейно в инициативи. Техните родители, които играят в самодейната танцова група „Пендари" към училището, пък се включиха във фестивала на руската и източноевропейската култура в Еликът сити, Мериленд, с десетминутно представяне на хората Петрунино, Варненско и Щеркольовата.

Любопитното е, че към българската група се включи и американецът Крег Пакард с индивидуално изпълнение на гайда. На щанда на училището бе оформена богата изложба. А първите 700 участници получиха награди, сред които имаше и три камилчести (капански) китки ръчна изработка. Представлението им завърши с голям концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов.

Художествена самодейност подготвят и учителите от „Христо Ботев". Те отсега се готвят за края на учебната година - 29 май, когато ще участват в „телевизионно" шоу. В него всеки ученик ще бъде репортер, водещ или участник.