Децата в България започват да имат проблеми с теглото от 7-годишна възраст. Това показва проучване, цитирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Проблемът с наднорменото тегло при децата се появява най-често около седемгодишна възраст. Родителите не трябва да пристъпват към диета, а да потърсят консултация с педиатър, предупреждават от сдружението.

Според цитираните данни над 60 процента от пълнолетните българи страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

Българчетата хапват достатъчно плодове и зеленчуци, но в същото време са най-обездвижени, обясни пред националното радио доц. Светослав Ханджиев.

"26 часа на седмица те са пред някакъв екран. По този показател ние бяхме на последно място. Техните връстници от Белгия, от Холандия, от Франция двойно по-малко стоят пред екран", каза той.

По думите му най-голямата вреда у нас нанася прекомерната консумация на сол. Колкото до проблема с наднорменото тегло при децата, от сдружението не препоръчват диета, веганство и суровоядство, а лекарска консултация и насочване към здравословно хранене.

За бременните жени е важно да не наддават повече от 15 килограма. Затлъстяването води до диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак, предупреждават от сдружението.