Добра кола: ,,Regal”

,,Buick" е една от най-старите US автомобилни компании, която все още е жива и произвежда. Тя е част от портфолиото на ,,Дженерал мотърс" наред с ,,Шевролет", ,,Кадилак" и GMC, като ,,Biuck" е по-скоро луксозно подразделение, което се позиционира единствено под ,,Кадилак". В интерес на истината цялата йерархия на GM произвежда едни и същи коли, на които им слага различни лайсни, за да придобият марковата си принадлежност. Някой от най-добрите, изцяло американски, автомобили са произведени от компанията, но това е далечно минало, което няма да се завърне. Днес марката продава точно 5 модела - ,,Lacrosse", ,,Verano", ,,Enclave", ,,Regal" и ,,Encore". Не знам кой ги е кръщавал с тези имена, но се е опитал да ,,италианизира" и не се е справил много добре. Дори името „Бюик" звучи много помпозно и дебело. Всеки път, щом назова марката, издавам звук, все едно повръщам. Нещо като „бльок". Въобще много скучна работа. Друго ужасно нещо е предната решетка на всичките 5 модела - само вижте колко приспиващо са направени отвесните линии. Но всичко това е като бледо петно пред едни доста грозновати представители на марката от близкото минало. След толкова много негативизъм е ред да обърна внимание на хубавите страни, а те никак не са малко.

Днес гореспоменатите нови модели са с коренно променено ДНК спрямо миналото. Това стана изведнъж, някъде около 2008 г., когато милиардерите на GM си посъбраха направената бъркотия и убиха марката ,,Сатурн" (която беше американският ,,Опел"), за да променят и да дадат живот на ,,Buick". 4 от 5-те им коли споделят еднакви шасита (за ,,Lacross") или изцяло вземат назаем кола от ,,Опел". Нека разгледаме 2 примера - за един много добър ,,Buick", и за един много лош.

Добра кола: ,,Regal"

Тя е наистина не само много добра, но и свежа кола. Близнак и точно копие на европейския ,,Opel Insignia". Модерно изглеждащ и ненаподобяващ стилистиката на която и да е друга марка. Дизайнът и въобще цялостният инженеринг се дължат на германците от ,,Опел", които проектираха модела през 2008 г., за да спасят кожата си от фалит, когато още на мода беше ,,Opel Vectra".

Задвижван от двигатели с обем от 2.0 и 2.4 литра със или без турбо, опционално двойно задвижване, 6-степенна автоматична или ръчна скоростна кутия, ,,Buick Regal" е напредничав автомобил, забавен за шофиране, доста повратлив на фона на стария ,,Buick Regal". Мощността варира от 182 до 255 конски сили. Последните са за GS модела. Екземплярите от 2009 до 2011 г. се прозивеждат в Роселхайм, Германия, докато след 2001 г. производството е прехвърлено в Канада. В Европа се продава и най-яката версия ,,Opel OPC" с жесток външен и вътрешен вид. Простимо и обяснимо е защо не се продава в Америка - ще застраши ,,Кадилак". 

Немците са си свършили толкова добре работата, че са накарали GM да прибегне до вземането на „залъка" от европейското си дете, за да го даде на американското. Срам за една много дългогодишна американска марка, сериозно купувана от хора над 120-годишна възраст. Затова, ако имате шанса и парите за ,,Regal", съветвам ви да не отлагате повече.

Лоша кола: ,,Park Avenue"

С цялото си уважение към хората, произвели тази кола - радвам се, че повече няма да се появяват праисторически модели като ,,Park Avenue", ,,Lesabre", ,,Riviera", ,,Century" и ,,Skylark" (общо взето са еднакви). Радвам се също така, че една по една тези коли измират, изгнили в задните дворове или умрели от старост едва 10-годишни машини. Проблемът им е, че те просто са се родили морално остарели. Звучи трогателно! Забележете и кои са шофьорите на тези коли. Хора над 85 години, които едва се движат, обожават да са настанени в разплутите седалки на старите ,,Бюик"-ци и да карат с 15 мили в час. Въобще корено противоположно на каквото и да е вълнуващо и още по-малко спортно в тази кола.

Двигателят е V6, 3.8-литров, пиещ много масло и бензин по непотвърдена информация, развива едва 185 конски сили, при това благодарение на суперчарджър! Предно предаване задвижва дъртото туловище. Какво по-ужасяващо от това!? Отпред, отстрани и отзад колата е изглежда супер мъртвешки. Все едно плаче, докато стоите и го гледате. И нищо чудно, че спряха продължението на това поколение, като ги замениха изцяло с горепосочените нови модели. Учудващо е, че  последните ,,Park Avenue" се произвеждат от 1996 до 2005 година.

Ако някой по случайност иска да остарее набързо, моля, нека си купи една такава кола и след максимум 2 години ще посещава пенсионерските клубове. Самото име подсказва, че колата е като скучен летен следобед в парка, където старите хора пият чай и се подготвят за предстоящото погребение. Не виждам какъв е смисълът тези хора да си купуват кола, която им подсказва, че са стари. Могат да си купят раздрънкано ,,Порше" за същите пари, което набързо ще ги подмлади с 40 години.

Единственото добро място за този модел е на някое автомобилно гробище, където маслото спокойно ще изтече за ден-два и колата няма да изразходва излишно нефта, който ни е така нужен.