сн. ,,Фокус”

В България всичко се окъпва в скандали, дори най-добрите идеи. Последният е свързан с единствения български обитаем остров на Черно море - Света Анастасия. Преди около година общината го получи окончателно като подарък от държавата, чиято собственост той бе дотогава. Изоставените сгради, ползвани някога като затвор, музей, църква, бяха обновени. Някои дори съградени наново. Мръсотията, натрупана в годините на държавна безстопанственост след демокрацията, бе изхвърлена. Островът светна. Поръчан бе строежът на кораб, който да шари между Бургас и парчето земя. Начертаха се планове за туризъм, какъвто на Света Анастасия не е имало от десетилетия, демек от времето, когато той се казваше Болшевик. Оставаше черешката на тортата - островчето да се обзаведе и с директор, който да стопанисва цялата тази хубост.

Общината обяви безпрецедентен конкурс за шеф на острова - нечувана позиция до този момент, за която се явиха повече от 300 желаещи. За голяма част от тях постът бе някаква екзотика - представяха си го като нескончаемо летуване и забавление. Павлин Димитров обаче не бе сред тях. Той успя да убеди комисията по избора, че директорството на остров е сериозна работа, която изисква доста усилия и ерудиция. В общината решиха, че това е правилният човек. Г-н Димитров е на 32 години, майка му е счетоводител, баща му се занимава с недвижими имоти. Има брат, който също работи в туризма. Изобщо кандидат с фамилия за пример. Бъдещият директор бе написал в биографията си, че владее три езика, екипен играч е и е преминал през много професии в туризма - от готвач до управител на хотел.

,,През април приключвам работата в Банско и се връщам в родния Бургас. Чакам с нетърпение този момент. На острова ме заведе за пръв път дядо ми. Отидохме с лодка. Сега отидох за втори път и съм впечатлен от направеното. Не успях да се запозная с фараджията, който досега е бил единственият обитател на острова, но непременно ще го направя. Като бургазлия винаги съм обичал морето и плажа. Плувам добре, занимавам се с туризъм. Когато видях обявата в страницата на общината, веднага реших да кандидатствам. В сайта не влязох случайно, а го правя постоянно, защото ме интересува какво се случва в Бургас", разказа г-н Димитров при първата си изява пред журналисти. Той уточни как точно е пленил комисията. Изплашил се, разбира се, от конкуренцията. ,,Но пък заложих на това, че съм положителен човек, и на откровенността. Често съм се явявал на интервюта и именно тези качества са ми помагали, обясни г-н Димитров. - Много исках тази работа, за да дам приноса си за развитието на Бургас и на острова като най-голямата туристическа атракция на нашето море. Обичам и да спортувам. Обичам всичко, което е част от България." И още - вписал в концепцията си, че на Света Анастасия няма да има нито телевизия, нито интернет. Там щели да се избягват гръмки и шумни събития.

Но тъкмо настана всеобща крайморска радост, че се е намерил такъв знатен кадър за тази хубава работа, работата взе, че стана българска. Първите съмнения около бляскавата биография се прокраднаха, когато тук-там из медиите бе съобщено под сурдинка, че островният шеф не бил точно директор на хотел, както твърди, ами служител в ски гардероб в Банско. Смазващия удар нанесе бившият му шеф Росен Евтимов, управител на ресторант в хотел ,,Банско роял тауърс". Той обяви, че през миналия сезон Димитров работел при тях като рецепционист. Често бил хващан да пуши марихуана и да пие алкохол пред гостите. Какво пък - дори кметът на Торонто пуши крек, а управлява коскоджамити град. Г-н Евтимов обаче разказа, че Павлов понякога изчезвал от работа за часове, без да е ясно къде е. Бил заподозрян и в кражби. Той разказа още, че новоизбраният шеф на острова дори прибрал момче да спи в служебната стая срещу 50 лева. ,,Накрая го набих", заключи в типичен балкански стил бившият работодател. В Банско всички се чудели как е възможно да се назначават такива хора. От Бургаската община пък признаха, че са получили сигнал срещу прясно оповестения избраник!

,,Не е вярно, че съм пушил трева! Не знам защо правят така. Добри хора са, но явно имат лично отношение срещу мен - отговори Димитров. - В края на миналия сезон просто не се разбрахме с Евтимов. Ако взема аз да говоря за този хотел по колко души вкарват в дискотеката..." Остава обаче въпросът защо винаги всяка добра инициатива в родината се окъпва в скандал и как пък досега не се намери един човек на отговорен пост, за когото никой да не изрече лоша дума...