Европейската комисия ще оцени във вторник, 12 април, дали все още САЩ и Канада искат визи за граждани на ЕС.

Преди седмица на пресконференция говорителят на комисията Мина Андреева обясни, че ако ЕК установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави. За да влезе в сила, това предложение на ЕК трябва да бъде подкрепено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

ОЩЕ: Има ли шанс визите за Америка да отпаднат? >>

Ако ЕП и Съветът не възразят в срок от четири месеца на предложението на ЕК, тогава то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца. Постигането на пълна визова реципрочност е цел и приоритет на комисията, поясни Андреева.

САЩ и Канада все още искат българите и румънците да имат съответно американска и канадска виза, за да влязат на тяхна територия. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи също Полша, Кипър и Хърватия. 

ОТГОВОРЪТ НА КАНАДА

В отговор на ЕК  канадското правителство обяви, че визовата политика на страната не се основава на реципрочност. Говорителят на канадското министерство на миграцията Феликс Кориво посочи: „Канада трябва да е сигурна, че държавите отговарят на нейните критерии за освобождаване от визи." Според него канадските официални лица продължават да водят интензивен „положителен и постоянен диалог" с Европейския съюз.

ОТ САЩ

Според законодателството на Съединените щати за да бъде включена една страна в програмата за безвизово пътуване на САЩ (VWP), то отказите на визи за гражданите на тази страна трябва да са под 3%. За 2015 г. американското консулство в САЩ в София е отказало визи на 17,3% от подалите молби българи.