Самонасочващи се ракети, авиационни удари, ракетни залпове, дронове и все по-нови и модерни оръжия са част от арсенала на всяка мощна армия в света. Но въпреки прогнозите, че е дошъл залезът на танковете, бронираните чудовища продължават да са в основата на всяка военна сила днес. След ударите на авиацията и ракетните залпове срещу „Ислямска държава“ тръгваха в настъпление танковите и механизираните пехотни части. Именно сирийската война доказа, че без значение колко големи и важни цели са постигнати с помощта на бомбардировачи и ракети “Калибър”, победа не може да бъде постигната без намесата на наземни войски.

„Ейбрамс“ се бие в „Пустинна буря“
Гордостта на американската оръжейна индустрия M1 “Еймбрамс” е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Актуалната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона. Американският танк, за разлика от повечето съвременни танкове, се задвижва от газотурбинен двигател с мощност от 1100 kW. Бронята е композитна, в състава има обеднен уран за засилване на здравината. “Ейбрамс” влиза в бой за първи при операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Втората Иракска война се оказва по-тежка за машината, тъй като тя е принудена да се сражава срещу бунтовници в градски условия, където страда от импровизирани взривни устройства и стрелба в слабо защитените части. Танкът е въоръжен със 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да се монтират още две. По пресечен терен развива скорост от 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе.
Русия вади един от най-мощните в света – Т-90МС
Става дума за най-новия модел на танка Т-90МС. Техническите решения в него никога не са били използвани преди това. Специалистите го определят като един от най-мощните в света. Под многослойната броня на Т-90МС се крият нови цифрови автоматизирани системи. Модернизацията е засегнала всички съществуващи с отчитане на особеностите на съвременните военни конфликти. [caption id="attachment_40641" align="aligncenter" width="800"] Т-90МС[/caption] На танка е инсталирана дистанционна картечна установка. Т-90СМ е със съвършено нова защита на купола и корпуса – разглобяеми модули с динамичен пълнеж могат да се поставят в зависимост от обстановката. Бойните възможности на танка значително се увеличават от авангардната система за управление на огъня. Когато целта е захваната, системата за автоматично съпровождане вече не позволява да излиза от кръстчето на прицела. А най-новата функция “ловец–стрелец” дава на екипажа преимущество в скорост дори в бой против няколко танка. В съвременния танков бой всичко решават секундите. Командирът може да забрави първата цел и да продължи да “ловува” – започнатото ще го завърши стрелецът.
Немският „Леопард“ унищожава врага от 5 км
Германският “Леопард 2A6M“ тежи 62 тона и е въоръжен с оръдие 120 mm/L-55. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на дистанция 5 км, докато самият танк се носи с максималната си скорост. 21-тонният купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е от пластове закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. [caption id="attachment_40642" align="aligncenter" width="800"] “Леопард”[/caption] “Леопард 2“ е най-експортираният модерен западен танк. Машината се намира на въоръжение в още 16 страни, сред които Швейцария, Швеция, Сингапур, Полша, Канада и Австрия. Създаден е през 70-те години и става стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк.
Полша връща съветските Т-72 на въоръжение
Полша връща на въоръжение съветските танкове Т-72. Няколко десетки стари Т-72 от времето на Варшавския договор са подготвени за модернизация и продажба в Йордания, по последно разпореждане ще останат в страната. След модернизация ще се върнат на въоръжение в армията. От държавната агенция за военно имущество са потвърдили косвено тази информация. “Ние отговаряме на нуждите на въоръжените сили. [caption id="attachment_40643" align="aligncenter" width="800"] Т-72[/caption] Планираната сделка с една от страните от Северна Африка бе прекратена”, заявил експерт. Сега в полската армия са на въоръжение танкове РТ-91 Twardy полско производство, а така също и Leopard 2A5 и Leopard 2A4, произведени в Германия. Експертът в сферата на отбраната Войцех Лучак счита, че решението за връщане в строя на танковете Т-72 е свързано с увеличение на числеността на армията. “
С „Черна нощ“ Великобритания отговаря на „Армата“
Великобритания е представила отговор на руския танк „Армата” – прототип на новия танк „Черна нощ” е разработен на основата на бойната машина Challenger 2. Английските експерти наричат руския танк Т-14 „Армата” „най-модерния боен танк в света” и отбелязват, че заради появата му западните страни са започнали да разработват негов съперник, докато модернизират своя остарял парк от танкове. Така например във Великобритания обновление очакват около 400 танка Challenger 2, като първите образци на тази бойна машина слязоха от производствения конвейер още през 1994 г. [caption id="attachment_40644" align="aligncenter" width="800"] „Черна нощ“[/caption] В началото на октомври британският военнопромишлен концерн BAE Systems представи прототип на „Черна нощ” – евентуална версия на обновения Challenger 2. Разработчиците планират да подобрят бойните му качества с помощта на система за нощно виждане и инсталирането на нов защитен комплекс, който ще разпознава и ликвидира противотанковите ракети, заплашващи машината. Все още обаче не се планира създаването на ново оръжие за танка.
Китай изпитва самоуправляващи се танкове
Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които могат да бъда снабдени с изкуствен интелект. Става дума за танк „Тип 59“, управляван дистанционно. Китайската преса отбеляза, че за първи път китайски безпилотен танк е показан на обществен форум. „Тип 59“ е базиран на съветски модел от 50-те години на XX век. Той е произведен в големи количества и отдавна се използва. Висш китайски военен е заявил, че голям брой танкове „Тип 59“ могат да бъдат превърнати в самоуправляващи се, ако бъдат оборудвани с изкуствен интелект. Те ще могат да работят с други самоуправляващи се технологии и интегрирана информация от сателити, самолети и подводници.