Русия вече е "загубила стратегически" войната си с Украйна, претърпявайки тежки загуби и подсилвайки НАТО, заяви началникът на Генералния щаб на отбраната на Обединеното кралство адмирал сър Тони Радакин в интервю, публикувано в четвъртък.

"Това е ужасна грешка от страна на Москва. Русия никога няма да поеме контрола над Украйна", заяви най-високопоставеният военен в страната, като добави, че Москва ще излезе от нея като " по-слаба сила".

"Русия вече е загубила в стратегически план. НАТО е по-силна, Финландия и Швеция искат да се присъединят", каза той пред британската национална информационна агенция Press Association.

Радакин заяви, че руският президент Владимир Путин може да постигне "тактически успехи" през следващите седмици, но е пожертвал една четвърт от мощта на армията на страната си за "нищожни" придобивки и изчерпва живата си сила и високотехнологичните си ракети.

"Руската военна машина напредва бавно и всеки ден печели по няколко - два, три, пет - километра", каза адмиралът, "А Русия има уязвими места, защото няма хора, няма високотехнологични ракети. Президентът Путин използва около 25 процента от мощта на армията си, за да спечели малка територия. Русия се проваля."

Радакин отдаде почит на "смелия" украински народ и обеща, че Обединеното кралство ще подкрепи Киев "за дълго" с още оръжия.

В четвъртък Кремъл предупреди срещу нови западни оръжейни доставки за Украйна, докато френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският министър-председател Марио Драги бяха на посещение в Киев.

"Бих искал да се надявам, че лидерите на тези три държави и президентът на Румъния няма да се съсредоточат само върху подкрепата за Украйна, като продължат да я помпат с оръжия", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков коментира, че това би било "абсолютно безполезно и ще нанесе допълнителни щети на страната".