Актьорът Доналд Съдърланд, участвал във филми като "Klute", "M*A*SH*", "Обикновени хора", а неотдавна изигра злия президент Сноу във франчайза "Игрите на глада", почина на 88-годишна възраст.

Синът на Съдърланд, актьорът Кийфър Съдърланд, публикува новината в социалните мрежи.

"С натежало сърце ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина", написа Съдърланд, "Аз лично смятам, че един от най-важните актьори в историята на киното. Никога не се е плашил от роля, добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, а човек никога не може да иска повече от това. Добре изживян живот."

Звездата играеше както елегантни главни герои, така и антигерои и злодеи. Доналд става известен във филма на Робърт Олдрич "Мръсната дузина", където 12 затворници са натоварени със задачата да изпълнят нещо, което изглежда като самоубийствена мисия в окупирана Франция.

В главните роли, заедно с такива знаменитости като Чарлс Бронсън, Лий Марвин и Тели Савалас, безпардонният чар на Съдърланд привлича вниманието на продуцентите на "MASH".

Изисканата сатира за войната във Виетнам, в която той играе с Елиът Гулд, превръща Съдърланд в нарицателно име в Америка през 70-те години на миналия век и му отваря вратата към трайна кариера, в която той работи с някои от най-големите имена в шоубизнеса.

За последно Съдърланд се прочу сред новото поколение фенове като злия президент Сноу във франчайза "Игрите на глада".