Бизнесменът Михаил Михайлов успя да придобие сградата на църквата "Св. Иван Рилски" в Чикаго след бърз търг с една оферта от свързаната с него компания Diglyn LLC. Сумата е 280 000 долара - колкото е и стойността на заема на храма към Fifth Third Bank, който Diglyn LLC придобива в началото на миналата година. При липса на други кандидати не е изненада, че основният кредитор, поискал търга по несъстоятелност, получава заложеният имот. В случая кредитор се явява компанията Diglyn LLC. 

В пост във Facebook от 9 юни Михайлов твърди, че е направил разходи от около 610 000 долара покрай храма. Това включва първият заем от 280 000 долара, вероятно и втория към The Herritage Foundation Bank, който е за около 125 000 долара, разходи за адвокати, ремноти и поддръжка. Михайлов твърди, че е правен ремонт на покрива.

Сега бизнесменът от кредитор се превръща в едноличен собственик на сградата, пред която се намира паметника на Васил Левски, а вътре се съхраняват урни с тленните останки на много наши сънародници. Каква ще е съдбата на църквата обаче не е ясно. В пост във Facebook Михайлов дава срок до края на юли на българската общност да направи нещо по въпроса или след 1 август той ще пусне сградата за продажба. От написаното става ясно, че бизнесменът ще търси възстановяване на инвестицията си досега. 

"След публичният търг на 1ви Юли, ако сградата стане моя собственост, ще дам още 1 месец на Българската общност в района на Чикаго да се организира и да предложи екип от хора и план за действие по евентуалното възстановяне на църковният живот в тази сграда.  Ще трябват и финансови средства разбира се. След този срок, през Август 2024 ще обявя сградата за продажба", пише Михайлов (оригиналният правопис е запазен, бел.ред.)

През последната над една година Михайлов безуспешно търси съмишленици, които да подкрепят неговите идеи за нова църква, които включват схема за контрол върху новото ръководство чрез договор за наем на храма и опции сградата да бъде управлявана от хора, свързани с Малко Българско Училище или Асоциацията на Българските професионалисти, чийто управител е Любо Крулев, който също е част от борда на директорите на МБУ.

Михайлов не успя да спечели подкрепа и от Георги Иванов-градинаря, който залага собствени имоти и купува църквата през януари 1999 г. Той е най-големият дарител на храма досега, но е прогонен след конфликт със свещеника Валентин Ноцков. Следва 10-годишна съдебна битка, която отблъсна хората и вкара храма в непосилни дългове.

Във видео във Facebook Иванов казва, че е готов да откупи заемите, но не иска Михайлов да участва в управлението на църквата. "Целта е той да не участва в нашата организация. Искаме да бъде самостоятелни.", казва Иванов и добавя - 

"Аз знам какво иска. Иска той да командва - човек, който нищо не разбира от църковни работи"

Иванов бил силно притеснен от идеята храмът да бъде дарен на МБУ или пък другата идея, която Михайлов първоначално лансира за създаването на един вид частна църква. Планът е  очертан в меморандум, който Михайлов изпрати преди време до BG VOICE. Накратко - храмът става собственост на организация, контролирана от него – фирма или нонпрофит която го отдава под наем при изгодни условия на друг нонпрофит, който ще е новата църковна община. Така Михайлов ще получи контрол върху новата църква като може във всеки един момент да им прекрати договора за наем, ако бордът не се държи както той иска. Експерти по църковния канон обаче обясниха, че този план няма как да сработи.  

„Една църква не е бизнес предприятие. Има канон“,  

коментира проф. Георги Иванов – дългогодишен изследовател на църковните проблеми в САЩ и експерт по православния канон - Някои неща не могат да се случат както Михайлов ги планира. Да вземе една сграда и да я даде под аренда – това няма да стане. Една сграда, за да е църква, трябва да получи благословията на владиката. Трябва епископ да положи антиминс, за да се водят служби в нея.“

Близки до митрополит Йосиф в Ню Йорк също казаха пред BG VOICE, че е изключено такава уговорка да бъде приета от БПЦ – сградата да бъде давана под наем на новата църковна общност. „Вероятно владиката ще постави условие сградата да бъде дарена на новата църковна община“, смята проф. Иванов. Нова църковна община в Чикаго обаче не е създадена, а Михайлов не изглежда да има желание да дари сградата. В поста си от 9 юни той казва, че очаква Георги Иванов-градинаря да плати 450 000 долара за направените от него разходи. Митрополит Йосиф за сега избягва лична среща с Михайлов, която той опитва да си уреди и дори обяви във Facebook, че е планирана за юни в България. Митрополитът обаче отново не се видял с Михайлов.

Във пост на 2 юли във Facebook бизнесменът обяви официално, че е придобил сградата и че е провел телефонен разговор с митрополит Йосиф. "Митрополит Йосиф II изказа своите благодарности за спечелването на търга и за направените усилия до момента и даде своята благословия да бъде създадена нова църква в тази сграда под юрисдикцията на Българска православна църква - Българска патриаршия", пише Михайлов.

През последните седмици тече усилена кампания на натиск върху Георги Иванов и неговото обкръжение той да плати 450 000 долара за храма. На този етап това изглежда невъзможно. От БПЦ изглежда също не проявяват интерес към идеята "наем срещу контрол". След търга г-н Михайлов отказа да коментира казуса пред BG VOICE и каза, че ако има да каже нещо за сградата, ще го направи във Facebook. 

Как Михайлов влиза в църковните дела? 

Интересно е как обаче бизнесменът, който никога не е бил особено активен в църковните дела на българско Чикаго, проявява интерес към „Св. Иван Рилски“. В края на 2022 г. ръководството на храма не е плащало с месеци заемите, заплатите на отеца и сметките за ток, вода и газ. Тогава те се обръщат към бивши членове на църковната община, които са прогонили, но които имат финансовите възможности да помогнат. Те отказват, но се заемат да предоговорят и да откупят заемите от банките в опит да спасят храма. Междувременно от закъсалото за пари ръководство на „Св. Иван Рилски“ се свързват и с Михаил Михайлов с молба за помощ. Как се развиват в последствие нещата поставят сериозни въпроси за мотивите на Михайлов.

След разговора с тогавашното ръководство, той се свързва с отхвърлените бивши членове на храма. „Той ни извика в един негов офис и ме пита как мога да помогна. Ние му казахме, че не искаме да се меси за момента“, каза в интервю за BG VOICE един от тези бивши членове Борис Борисов. Те обяснили на Михайлов, че работят с адвокатка, която предоговоря условията на заемите. Едната банка дори се е съгласила към онзи момент на отстъпка от 25 хиляди долара.  След срещата в офиса на Михайлов неговият адвокат се запознава с адвоката на бившите членове на църквата. Първоначално адвокатът на Михайлов предложил да работят заедно. „Тя имаше пълномощно от председателя на борда на църквата Джордж Флеминг да ги представлява. Тя направи контактите в банките на адвоката на Михайлов и те я изритаха след това. Последният път като говорих с нея ми каза, че не иска да се занимава с нас – „Аз съм християнка и исках да ви помогна, а вие ме прецакахте“, твърди Борисов. Според нея адвокатът на Михайлов я изолирал от преговорите с банките. В резултат той еднолично откупи заемите, обяви църквата в несъстоятелност и даде сградата на търг, поставяйки бъдещето й като български храм под въпрос.

Проф. Георги Иванов предлага „сградата да бъде дарена на новата църковна община“. Друга опция е.- дарение на БПЦ или на другия храм в Чикаго „Св. София“. Всички те имат опит в управлението на църкви.