Мич Макконъл обяви, че през ноември ще се оттегли от поста лидер на републиканците в Сената на САЩ. Той е най-дълго служилият като лидер на републиканската фракция сенатор в историята.

"Заставам пред вас днес, за да ви кажа, че това ще бъде последният ми мандат като лидер на републиканците", каза 82-годишният лидер в своя реч.

Той ще продължи да работи в Сената на САЩ, но ще позволи на "следващото поколение лидери" да застане начело на Републиканската конференция на Сената.

Макконъл отдавна е изтъкната фигура във Вашингтон и е влязъл в историята: през 2023 г. той стана най-дългогодишният партиен лидер в историята на Сената.

"Докато си мислех кога ще съобщя някои новини на Сената, винаги съм си представял момент, в който имам пълна яснота и спокойствие за залеза на работата си", каза Макконъл в речта си на трибуната, "Момент, в който съм сигурен, че съм помогнал за запазването на идеалите, в които толкова силно вярвам. Този ден настъпи днес."

В края на изказването си той получи бурни овации, а лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, се приближи до него след това, за да му стисне ръката. Той беше последван от много негови колеги от двете страни на разделящата партиите пътека, като получи прегръдка от сенатора републиканец Лиза Мърковски от Аляска.

През изминалата година Макконъл претърпя поредица от здравословни инциденти с широк отзвук в обществото. През март той бе лекуван от мозъчно сътресение след падане в хотел във Вашингтон. Няколко месеца по-късно сенаторът преживя епизоди, в които на два пъти изглеждаше, че е замръзнал за кратко, докато говореше с репортери - инциденти, които предизвикаха въпроси и безпокойство относно здравето на републиканеца от Кентъки и неговата годност да ръководи конференцията на републиканците в Сената.

В сряда Макконъл поясни, че решението му да се оттегли е дошло след смъртта на най-малката сестра на съпругата му Илейн Чао, Анджела, при пътнотранспортно произшествие по-рано този месец.