Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, бе признат днес за виновен от съдебно жури по обвинението, че през 2018 г. е прикрил от властите употребата си на наркотици, за да закупи огнестрелно оръжие. След като съдебните заседатели във федералния съд в град Уилмингтън, щата Делауер, обявиха решението си, той влезе в историята като първия пряк родствен наследник на действащ президент на САЩ, осъждан за престъпление.

54-годишният Хънтър Байдън беше обвинен по три точки във връзка с това, че е излъгал за наркотичната си зависимост, когато е попълвал правителствен документ за закупуването на револвер "Колт Кобра" през 2018 г., което е престъпление.

Вчера адвокат на Хънтър Байдън заяви, че клиентът му няма да дава показания пред съда, след като миналата седмица имаше поредица съдебни заседания, на които свидетели описаха в подробности картина на годините на борба на по-малкия син на Байдън с алкохола и кокаина. 

Първата дама Джил Байдън присъства на няколко дни от процеса. Президентът не присъстваше, но заяви, че двамата с Джил се "гордеят" със сина си.

"Като президент не коментирам и няма да коментирам висящи федерални дела, но като баща изпитвам безгранична любов към сина си, доверие в него и уважение към силата му", каза Байдън в по-ранно изявление.

Самият Хънтър Байдън коментира осъдителната присъда срещу него, като заяви, че е "по-благодарен за любовта и подкрепата" на семейството си, отколкото "разочарован от резултата".

Производствата, заедно с друго дело, по което Хънтър Байдън е обвинен в укриване на данъци в Калифорния, усложниха усилията на демократите да запазят фокуса на изборите върху Тръмп - първият бивш президент, който някога е бил осъден за престъпление. 

Процесът в окръжния съд в Делауеър идва следва друг исторически случай - осъждането на 30 май на Доналд Тръмп - първият бивш или настоящ президент на САЩ, признат за виновен по обвинения в престъпление. Тръмп, който е кандидат за президент на Републиканската партия, ще се изправи срещу демократа Джо Байдън на президентските избори на 5 ноември.

Хънтър Байдън и съпругата му Мелиса Коен Байдън

Тръмп, както и някои от съюзници му от Републиканската партия, твърди, че делото и три други наказателни процеса срещу него са политически мотивирани опити да му се попречи да си върне властта. 

Демократите на свой ред посочват обвинението срещу Хънтър Байдън като доказателство, че Джо Байдън не използва съдебната система за свои политически или лични цели, отбелязва Ройтерс.

Делото на Хънтър Байдън бе заведено от специалния прокурор в министерството на правосъдието на САЩ Дейвид Уайс, който е назначен от Тръмп. Уайс повдигна обвинения срещу сина на Байдън и в три тежки и шест дребни данъчни престъпления. В обвинителния акт се посочва, че в периода между 2016 и 2019 г. Хънтър не е платил данъци в размер на 1,4 милиона долара, докато е харчил милиони за наркотици, ескорт, екзотични коли и други скъпи предмети. 

Той пледира невинен по всички тези обвинения, а делото е насрочено за 5 септември в Лос Анджелис.  

В хода на процеса в Делауер показания дадоха бившата съпруга, бившата приятелка и снахата на Хънтър Байдън, които разказаха от първо лице за спираловидната му зависимост в седмиците преди и след като е купил оръжието през октомври 2018 г. Прокурорите показаха и текстови съобщения, снимки и банкови документи, които според тях доказват, че към момента на закупуване на оръжието Байдън-младши е бил силно пристрастен към опиоиди и съзнателно е нарушил закона, като в правителствения формуляр за въпросната покупка е отбелязал, че не употребява наркотични вещества.

Защитата призова дъщерята на Хънтър Байдън - Наоми Байдън, която свидетелства, че баща й изглеждал добре, когато го е видяла малко преди и след закупуването на оръжието.

В САЩ подобни престъпления се наказват с между 15 и 21 месеца затвор. Според някои експерти обаче обвиняемите често получават и по-леки наказания, и ако спазват условията на предварителното освобождаване, вероятността да попаднат в затвора е малка.