Бившият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който беше свален от поста от фракция в собствената си партия по-рано тази година, ще подаде оставка от Конгреса в края на месеца, съобщи той в сряда, цитиран от "Ей Би Си Нюз".

"Реших да напусна Камарата в края на тази година, за да служа на Америка по нови начини“, написа Маккарти в статия, публикувана в The Wall Street Journal, "Знам, че работата ми едва започва."

Съобщението приключва сагата с падането на Маккарти от лидерския пост в Републиканската партия, след като се издигна до председател на Камарата в историческо гласуване от 15 кръга по-рано тази година. Спекулациите за бъдещето на Маккарти нараснаха, след като група от осем републикански конгресмени организираха свалянето му преди по-малко от два месеца заради лични и политически спорове. След поражението си той изпрати противоречиви послания за това дали ще се кандидатира за преизбиране, ще изкара остатъка от мандата си или ще напусне Камарата по-рано.

Маккарти заяви в сряда, че ще продължи да бъде ангажиран в помощ за привличане на кандидати и набиране на средства за републиканските кандидати в Камарата на представителите - упражнявайки една от най-силните си страни като лидер на Камарата.

"Ще продължа да набирам най-добрите и най-умните в нашата страна, за да се кандидатират за изборна длъжност. Републиканската партия се разширява всеки ден и аз се ангажирам да дам опита си в подкрепа на следващото поколение лидери", написа той в The Journal.

Като непосредствен ефект напускането му на Конгреса ще намали и без това крехкото превъзходство на републиканците, което още се сви, след като бившият конгресмен Джордж Сантос беше изключен от Камарата миналата седмица заради серия измислици и криминални обвинения. Говорителят Майк Джонсън ще може да си разреши да загуби само три гласа на Републиканската партия при вота за всяка мярка, преди да падне под обикновено мнозинство.

Маккарти е третият конгресмен, който ще подаде оставка от 118-ия Конгрес, вместо да изкара пълния двугодишен мандат. Той се присъединява към демократа Дейвид Сицилин от Роуд Айлънд и републиканеца Крис Стюарт от Юта, които подадоха оставки по-рано тази година.