След поройни дъждове, които предизвикаха исторически наводнения в Южна Бразилия, страната се подготвя за тежка суша, заяви министърът на околната среда Марина Силва, цитирана от "Ройтерс" . Бразилия беше засегната от поредица от екстремни метеорологични явления, най-скорошното наводнение веднъж на век в щата Рио Гранде до Сул, оставило 172 жертви.

Наводнението се дължи на смесица от природни явления като Ел Ниньо и изменението на климата, двоен удар, наблюдаван и на други места. "Същото нещо, което се случва в Пантанал, Амазонка", каза тя, имайки предвид екстремните климатични условия в една от най-големите тропически влажни зони в света и най-голямата тропическа гора.

Силва, който говореше на събитие с президента Лула да Силва, предупреди за повече пожари след рекордните пожари през първите няколко месеца на годината.

Бързо проучване, направено от световни учени след наводнението в Рио Гранде до Сул, установи, че изменението на климата го прави двойно по-вероятно, като Ел Ниньо играе толкова голяма роля в катастрофата.

Ел Ниньо, който променя моделите на валежите по света, правейки части по-податливи на проливни дъждове или суша, в момента отслабва.