Франция отричаше перспективата за руско нахлуване в Украйна,

Германското правителство пък първоначално предпочиташе бърз украински военен разгром пред дълъг конфликт.

Джонсън разкри, че нагласите на западните държави са се различавали значително преди Москва да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари.

"Това нещо беше огромен шок... можехме да видим как се струпват руските батальонни тактически групи, но различните страни имаха много различни гледни точки", каза Джонсън.

"Германското мнение на един етап беше, че ако това се случи, което би било катастрофа, то тогава би било по-добре цялото нещо да приключи бързо и Украйна да рухне", твърди Джонсън, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че зад германската позиция стоят "всякакви разумни икономически причини".

"Не можех да подкрепя това, смятах, че това е катастрофален начин да се погледне на нещата. Но мога да разбера защо са мислили и чувствали така", допълни Джонсън.

"Не се съмнявайте, че французите отричаха до последния момент", каза още Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон застана начело на усилията на Европа да разубеди Владимир Путин да нахлуе в Украйна.

Той дори го посети в Кремъл само няколко седмици преди руският президент да нареди на войските си да нахлуят в страната.

През март на началника на френското военно разузнаване генерал Ерик Видауд беше наредено да се оттегли от поста си заради това, че "не е успял да предвиди" руското нахлуване в Украйна, твърди CNN, цитирайки военен източник от Франция.

Джонсън разкритикува и първоначалната реакция на Италия на заплахата от инвазия.

По това време ръководеното от Марио Драги правителство "на един етап просто каза, че няма да може да подкрепи позицията, която ние заемаме", предвид "огромната" им зависимост от руските въглеводороди, заяви Джонсън.

Джонсън уточни, че отношението в Европа бързо се е променило, когато Русия нахлу в Украйна.

"Това, което се случи, беше, че всички - германци, французи, италианци, всички, Джо Байдън - видяха, че просто няма друг избор.

Защото не можеше да се преговаря с този човек (Путин). Това е ключовият момент", каза Борис Джонсън.

Джонсън заяви, че Зеленски е бил "изключителен" в своето ръководство.

"Той е много смел човек. Мисля, че историята на този конфликт щеше да бъде напълно, напълно различна, ако той не беше там."