На шестия ден "Месията" си почива с боси крака върху канапето в президентската си резиденция. До него се е излегнало вярното семейно куче Берета. Господарят, с очила на носа и смартфон в ръка, сърфира в социалните мрежи... Много пъти на ден Жаир Месиас Болсонаро общува със света – чрез социалните мрежи или с помощта на своите трима синове, които също са в попрището на политиката. Във Facebook те имат 15 милиона почитатели, а в инстаграм – 16 милиона. Именно там е публикувана и въпросната сцена от диванчето на президентския му дворец през първия уикенд, след като той се пренесе в него. В Twitter тя е гледана от 6 милиона души. Журналистът от Ел Паис Афонсо Бенитес признава, че е започнал да следи и Twitter именно заради Болсонаро. "При такова правителство нищо не бива да се пропуска", казва той за DW. И предизборната си борба Болсонаро водеше в социалните мрежи, които сега използва за посланията си вече и като президент, аргументира се журналистът.

Като Тръмп, но не съвсем
Всичко това много напомня за поведението на един Доналд Тръмп. Но американският президент няма нужда да изнася личния си живот в социалните мрежи, защото за това се грижат медиите – при това не от вчера. Но семейство Болсонаро се вживява в тази роля дотолкова, че Бенитес го оприличава на сериала "Семейство Кардашиян" – в бразилски вариант: "Често ще чуете, че хората били гласували за Болсонаро, защото той бил обикновен човек – един от тях. Звучи простичко, но всичко е много добре премислено – всяка стъпка е предварително пресметната." Разбира се, че роля тук играе и любопитството на хората. "Ние, бразилците, обичаме да надникваме в личния живот на хората от елита. Още повече когато говорим за политици, тъй като много рядко ни се удава възможност да надникнем и в техния живот", казва политологът Марко Аурелио Ногейра. С буйния нрав на Болсонаро той си обяснява това, че президентът не прави никаква разлика между личния и обществения живот и че показва всичко без задръжки. "Той говори всичко, което му дойде на ум", допълва Ногейра.
Какъв прекрасен актьорски състав!
А семейството на Болсонаро изглежда перфектното за това риалити шоу: там има трима доведени синове, които са му верни като рицари, и една красива млада жена, която е влюбена до уши в доста по-възрастния си съпруг и президент. И която дори има куража да наруши протокола, за да превежда на език за глухонеми президентската реч при встъпването му в длъжност. "Какъв прекрасен актьорски състав за една класическа телевизионна новела – принцът и неговата принцеса с трите им непослушни деца, които постоянно трябва да укротяват. Това е посланието, излъчвано към обществото", казва Ногейра. А журналистката Елиане Брум добавя, че навсякъде около нас се срещат "болсонаровци" – при съседите, при приятелите или при роднините. "Благодарение на интернет сега имаме възможност да опознаем и още една такава личност – истински и без никакви задръжки", добавя тя. Болсонаро се инсценира като представител на бялата раса и на мъжкия пол, напълно безсилен в днешния съвременен свят, на когото феминизмът и политическата коректност са му отнели свободите. "Той твърди, че иска да освободи Бразилия от политически коректното говорене и поведение – това беше важно послание, което обяснява защо той беше избран. Болсонаро се изживява като представител на притиснатия в ъгъла бразилец, който се съпротивлява и иска да се освободи", допълва картината Елиане Брум.
Карикатура на алфа-мъжкаря
Семейство Болсонаро се представя в социалните мрежи като сплотена (мъжка) общност, на която етикетът и благоприличието са им безразлични – като някакъв супергерой от комикс, винаги готов за действие. В същото време те приемат, вкл. у дома на закуска с покривки на петна от кафе и с трохи от хляб, високопоставени пратеници от цял свят. Разбираемо е, че Болсонаро разчита толкова много на интернет. Той няма широка подкрепа нито сред организираното гражданско общество, нито сред традиционните медии, твърди политологът Рикардо Исмаел. "Спечелването на президентските избори с толкова малко пари беше феноменално постижение от негова страна. Както и доброволната подкрепа, която той получи в социалните мрежи, също беше нещо изключително", допълва наблюдателят. Сега Болсонаро пише сценария за продължението – сериите за неговия президентски мандат. Той е автор и на текста, който е малко необичаен и на моменти особен: например когато разказва как яде хляб само с подсладено кондензирано мляко. Но народът харесва такива сцени, защото това е оригинално", казва Исмаел.