Фармацевтичната индустрия желае да гълтате колкото се може повече от тях

Поради различни болки, които могат да бъдат мускулни, ставни, на гръбначния стълб, мигрени, синузит, травматични, като масова практика хората вземат различни болкоуспокояващи лекарства, често за продължителен период от време. Фармацевтичната индустрия предлага мощни болкоуспокояващи. Те са в състояние да блокират сигналите от нервните окончания до мозъка и по този начин да не се чувства болката. Фактът, че тези лекарства не действат на причините за болката, води до това, че пациентите трябва да ги вземат неопределено дълго време и често да увеличават дозата, защото организмът се адаптира и противодейства на променения химичен баланс (десенсетизация).

Значителен процент от населението в САЩ редовно приемат болкоуспокояващи. По статистически данни употребата се е увеличила 90% за последните 10-12 години, а същевременно се оказва, че десетки милиони консуматори (пациенти) не са наясно за възможните странични ефекти: увреждане на черния дроб, стомашни кръвоизливи, често бъбречни увреждания и особено често отслабване на имунната система на човека. Имунната система в течение на хиляди години е предпазвала хората от тежки заболявания и епидемии.

Кое обаче определя начина на мислене на хората в днешна Америка? Рекламата по телевизията от години внушава на населението, че употребата на различни болкоуспокояващи (painkillers) e нещо естествено, почти наложително, част от всекидневието и умишлено се премълчават рисковете от честата им употреба. Даже на здрави спортуващи хора се натрапват медикаменти за мускулни и ставни болки. Естествено основната мотивация за такава агресивна реклама са печалбите от милиарди долари годишно.

По данни на Американската медицинска асоциация за периода 1990-2007 г. хората, боледуващи от артритни и дегенеративни заболявания, са се увеличили с около 21-30%. Отделно пациентите с чернодробна цироза, нуждаещи се от присаждане на нов черен дроб, са се увеличили в някои щати с 10 до 15 процента. При наличието на все по-модерна медицинска техника и оборудване за ранно откриване на заболявания и на модерна фармация, сериозните заболявания, които правят хората неработоспособни, се увеличават бързо! Защо е този парадокс и каква е зависимостта между тези тенденции?

За да се опитам да отговоря на този въпрос, трябва да обърна внимание какви са основните вещества в масово употребяваните болкоуспокояващи лекарства. Почти всички съдържат веществото acetaminophen, без което те не действат. Доскоро според указанията на федералната агенция за лекарствата (FDA) допустимата дневна доза се смяташе 4,000 милиграма дневно. Превишаването на тази доза или по-дългата употреба неизбежно води до увреждащи въздействия за черния дроб. Вярвайки на експертите на агенцията, стотици хиляди страдащи са вземали тази доза. Безбройните инциденти през последните 7-8 години с тежки странични ефекти накараха органите на федералната агенция да направят по-сериозни анализи и да зачетат медицинската статистика. Като резултат преди около 3 години дадоха експертно мнение, че досега възприетата дневна доза от 4 хиляди милиграма всъщност е доста висока и съобщиха, че безопасната доза не трябва да надвишава 2,000 милиграма. Също задължиха производителите на тези лекарства да описват точно съставките и да има предупреждение за сериозни странични ефекти. (Acetaminophen се ползва като съставка даже и на лекарства за простудни заболявания.) Учудващо е защо трябваше да минат над десет години, откакто се публикуват конкретни изследвания за такива странични ефекти, за да се стигне до това заключение. Основната причина за това е съпротива от лобистките групи на фармацевтичните компании, които продължават да си докарват печалби за милиарди долари. (Само компанията Johnson & Johnson годишно реализира над 420 милиона долара от продажба на tylenol.)

Така че отсега нататък всички, които вземат лекарства от този род, като например tylenol, ibuprofen, thera-flu, трябва да внимават с дозите и да не смятат, че са застраховани от различни рискове. Също да не забравят, че едновременната употреба на алкохол, даже и в малки количества, с тези лекарства увеличава рисковете и при ниски дози. Друго съществено съображение е, че някои противоалергични лекарства също съдържат ацетоминофени и това води до съответните рискове. И най-важното е да не се забравя, че тези painkillers не лекуват причините за болките от различно естество, а само блокират усещането за болката. Трябва да се открие първопричината, а не да се трови организмът и да се изтощава имунната система.

Съществуват различни натурални вещества или такива на основата на медицински билки, които са безвредни и в доста случаи могат да заменят синтетичните painkillers. Например за ставни и мускулни болки успешно се използват кремове с билката арника, също glucosamine и hondroitin помагат при хронични оплаквания. Добро натурално болкоуспокояващо средство е White Willow bark, приготвено от кората на вид върба.  Друго предимство е, че много от тези натурални вещества лекуват и причините за болките като възпаления на различни органи, стави, кръвни и лимфни спазми. И не трябва да се забравя - винаги трябва да се въздейства на причините, а не на последствията.