Докато Ирина Бокова (вляво) е известна по целия свят, поради самото естество на организацията, която оглавява, Кристалина Георгиева е слабо популярна дори в Европа, макар да е еврокомисар

Сегашният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова би била избрана от раз за шеф на ООН, ако кандидатурата й бъде издигната официално от България. Това се твърди в секретна грама, изпратена до българското външно министерство от немския посланик в ЮНЕСКО Микаел Ворбс. Грамата изтече в „24 часа" в понеделник, а във вторник външният министър Даниел Митов поиска от секретните служби да разследват случая. С което потвърди, че излезлият във вестника текст е автентичен.
„Забавената позиция на България да посочи коя от двете кандидатки - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще подкрепи за генерален секретар на ООН може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО", пише в секретния текст на посланик Ворбс. Той поставя остро въпроса за избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО.
Посланик Ворбс коментира, че с оглед на изборите за генерален секретар на ООН е възможно да се организират избори за генерален директор на ЮНЕСКО по-скоро от определената по мандат дата - края на 2017 година. На състояло се неформално заседание на държавите членки на Изпълнителния съвет на организацията е било споделено разбирането от всички държави, че при издигането на кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за генерален секретар на ООН тя би получила одобрението както на постоянните, така и на непостоянните държави членки на Съвета за сигурност на ООН.
Посланик Ворбс коментира, че много държави са изненадани от липсата на ясна позиция на българското правителство. Дипломатът обобщава, че се говори за две български кандидатури - на г-жа Ирина Бокова и на г-жа Кристалина Георгиева.
При издигане на кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева имало спекулации, че следва да се очаква оттегляне на г-жа Ирина Бокова от поста на генерален директор на ЮНЕСКО, тъй като по логиката на системата на ООН не е възможно двама представители на една и съща държава да заемат ръководни длъжности в големи организации от системата на ООН.
Посланик Ворбс споделя, че е притеснен от острите нападки, които се отправят по българските медии към кандидатите, особено срещу г-жа Бокова, която все пак е била избирана два пъти за генерален директор. Неговото мнение е, че този „открит огън" намира широк отзвук в международната преса и не е от полза на нито един от кандидатите, пише в грамата.
Както BG VOICE вече коментира, атаките срещу Бокова в България идват от медиите, групирани около американското посолство. А вестниците и онлайн изданията, които са собственост на ДПС, пък нападат злостно Кристалина Георгиева. Макар г-жа Бокова проформа да е уверявана от американска страна, че има подкрепата на САЩ при евентуална нейна кандидатура, в България изданията, които получават пари от фондация „Америка за България", не са на нейна страна.
Самото правителство, което трябва да издигне официалната българска кандидатура, е между чука и наковалнята. От една страна, е притискано от близки до милиардера Джордж Сорос среди и някои кръгове в Европейския съюз, САЩ и НАТО да издигне Кристалина Георгиева. Георгиева е личен приятел на Сорос и подкрепата му за нея е разбираема. Но е ясно, че тя няма никакви шансове да спечели такава и в Съвета за сигурност на ООН. От друга - кабинетът на Бойко Борисов е подпиран откъм Москва да издигне Ирина Бокова, която е дъщеря на виден комунистически деец от близкото минало.