сн. в. ,,Атака”

При акция на ДАНС и МВР в Благоевград бе намерена златна огърлица, която веднага бе впрегната в сюжет от специалиста по драматизации от древността проф. Божидар Димитров. Той обяви, че находката няма аналог - работена е като уникат - чисто злато, 23 карата. Директорът на Националния исторически музей представи огърлицата от III век заедно с дамаскин от XIX век в Министерството на културата. „Не е учудващо, че е имало богат аристократ, вероятно на държавна служба, който може да си позволи да купи на жена си или любовницата си толкова скъпа огърлица", добави проф. Димитров.

Експертизата на двете ценности е направена в Националния исторически музей и Националната библиотека. Според директора на НИМ Божидар Димитров златната огърлица е изровена от иманярска престъпна група в Благоевградско и е била подготвена за незаконен износ, но с усилията на ДАНС са задържани преговарящите при сделката лица. Имало е и журналистически сигнал до ДАНС. Огърлицата тежи 38,55 г, златото е в квадратни мъниста, които пречупвали слънчевите лъчи под различен ъгъл, което карало бижуто „да грее" при носене. На мястото, където е открита находката, сега се намират останките на процъфтявалата римска провинция на градовете Хераклея синдика, Никополис ад Неструм и пр.
Беше представен и ръкопис, спрян от продажба на търг, който е продукт на първата половина на XIX век. „В края на XIX век следите му се губят. Последно е бил в църквата в Трявна. След това - никой не знае. Излизането му на бял свят е забележително чудо", обясни министърът на културата д-р Петър Стоянович. Ръкописът е на даскал Тодор Пирдопски и е сред ценните свидетелства за философията на богомилското движение. Съдържа 29 слова за светци, много гадателски текстове и рисунки. През 1870 г. е бил в софийското село Макоцево, после в черквата в Трявна и следите му са се загубили, докато през 2010 г. е бил обявен на търг в „Сотбис". Ръкописът е дело на един от последните български книжовници, които преписват на ръка. Даскал Тодор бил роден в Тетевен, но работел в Пирдоп. Дамаскинът е върнат с усилията на Националната полиция и прокуратурата.
Отсега нататък в МК ще се правят временни изложби с културните ценности, спасени от трафика, обяви министърът на културата Стоянович. По думите на заместничката му Велислава Кръстева преди второто четене на промените в Наказателния кодекс ще бъдат внесени поправки в предложените текстове, като ще се прецизират термините „археологическа ценност" и „научна щета", причинена от иманярското унищожаване на обекти. Според експертите и сега законите не предвиждат масово регистриране на предмети, а картините на живи майстори, какъвто е Светлин Русев например, са изрично изключени от понятието „културна ценност". Свидетели сме на доста некоректна кампания срещу политиките за опазване на културното наследство, коментира г-жа Кръстева.