Боян с една от многото спечелени от него купи

Българинът Боян Донов стана шампион по колежански боулинг на САЩ, след като отборът му победи над 100 съперници в състезанието през април тази година. Сънародникът ни печели титлата с тима на университета ,,Линденууд". В него Боян учи със стипендия за боулинг, която покрива 80% от годишната му такса за обучение по спортен мениджмънт. За да стигне до титлата, отборът на Боби минава първо през регионално първенство. Донов е един от 125-те души, избрани в състава. Той дори попада в представителния тим, който е сред първите 4 отбора и продължава на щатското първенство. Там Боян и съотборниците му повалят противниците си като кегли и след няколко страйка (с един удар да се съборят всичките 10 кегли - бел. авт.) на българина отиват на националното първенство. На всеки мач Боби си слага бадж с българския флаг на фланелката.

,,Наистина не си спомням колко страйка съм направил. Важното е, че отборът побеждаваше. Той е преди всичко", разказва Боян. В началото на момчето му било трудно да свикне, че в САЩ всеки поставя първо отбора и после себе си. Сега обаче е категоричен: ,,Това е по-добрият вариант. Важно е да вървим напред заедно, а не всеки в различна посока в търсене на собствения си интерес. Това е урок, от който родните политици могат да се поучат."

На националното първенство на САЩ отборът бил свит до 12 души. До последно Боян се конкурирал с друго момче за място. Треньорът му взел нетрадиционно решение, за да включи и двамата. Заради приноса му за класирането Боби бил избран за помощник-треньор. ,,Човече, беше суперстранно да си от другата страна. Дадох няколко съвета и съдейки по резултата, се оказаха успешни. Треньорът ми каза, че съм перфектен за работата, но засега ме задържа и като играч", смее се 24-годишният Боян. Той е и най-младият помощник-треньор на отбор шампион. Родителите му гледали финала онлайн. Самият мач пък се излъчва пряко по CBS в праймтайма в неделя вечер. Боби попада в САЩ с доза късмет. Играе с националния тим на България на европейско първенство във Виена. Той се явява квалификация за световното в Лас Вегас. За него визи получават първите 15 отбора. Българите се класират 18-и, но Боян се запознал с треньора на румънците - прочутия американски специалист Джо Словински. Той е единственият наставник, спечелил в една и съща година колежанското първенство и за мъже, и за жени. Тогава спонсорът на румънските национали Йоан Греко, който е собственик на ,,Елкомекс" и най-богатият румънец, го примамва да поеме националния отбор. След провал на европейското обаче решава, че вината е у треньора, и го уволнява.

Словински обаче вижда потенциала на боулинга в Източна Европа. След като се сприятелява с Боян, двамата организират няколко семинара в страната. Словински съветва Боби да кандидатства за стипендия в САЩ и го насочва към 20-те университета с най-добри отбори. Боян подава документите си и за негова изненада всички отбори от топ 15 му изпращат предложенията си.

Боян избира университета в Линденууд, въпреки че той предлага да покрие само 80% от таксата за обучение. ,,Реших да уча там, защото има най-добрата програма по спортен мениджмънт в САЩ. Плюс това е един от едва двата университета в страната, който няма никакви дългове." Годишният бюджет на университета за боулинг е $ 1 млн. "И представяш ли си, наистина отиват за това, вместо някой да ги открадне", връща се към родната действителност Боби. Той е впечатлен от базата, която непрестанно се развива.

Сега обаче го мъчи изпит по биология. За Боби това е важно, защото поставя образованието си на първо място, тъй като смята, че спортът е до време. Смята да използва дипломата си по спортен мениджмънт, за да представя български звезди.

Страстта си към боулинга Боби открил случайно. ,,Бях в седми или осми клас и ходехме с приятели в ,,Софияленд". Бързо обаче ни писна от атракционите и един ден решихме да поиграем боулинг. Ходехме често и на майтап се записахме на един турнир в Студентския град. Влязохме в тройката и оттогава бяхме редовни участници. Аз сигурно бях единственият човек, който мъкнеше топка за боулинг в трамвая", връща се назад Боби. Той се записал да тренира, като го съчетавал с друг типично американски спорт - бейзбола. Кеглите обаче винаги били на първо място.

Заради боулинга Боби сменя училището. ,,Бях осмокласник в националното СОУ ,,София", но учителят по английски постоянно се заяждаше с мен и един съученик.  Бил съм си губел времето с боулинга, а той - с глупости като поддържане на блог. Е, сега на нас ни е смешно, защото именно с тези неща се издържаме", подсмихва се Боби.

Той завършва годината и се прехвърля в 149-о СОУ. Продължава смело и с боулинга. ,,Мисля, че взех правилното решение да избера кеглите, а не бейзболната бухалка", смята Боби. Той е републикански шампион по боулинг на България за 2010 г. Тогава към индивидуалната титла добавя и тази по двойки и тройки. Тях защитава и през следващата година. 2012 г. печели единствената републиканска титла, която му липсва - отборната.

Статистиката на Боян е впечатляваща. От 106 турнира в България и света е спечелил 16. Прибрал е 17 030 лева от наградни фондове, което го поставя на първо място в България. В родната ранглиста е първи в продължение на 22 месеца, което също е национален рекорд. От върха слиза 2 месеца след заминаването си в САЩ през 2013 г.

Димитър Мартинов