Самолет на американската авиокомпания United Airlines загуби основно колело на колесника при излитане от Лос Анджелис снощи.

Самолетът е успял да кацне безопасно на летището в Денвър, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на въздушния превозвач.

Няма информация за пострадали пътници или членове на екипажа при инцидента. 

"Колелото е намерено в Лос Анджелис и ние разследваме какво е причинило това събитие", се казва в изявлението на авиокомпанията. 

Самолетът "Boeing 757-200" е превозвал 174 пътници и 7 членове на екипажа.

На 7 март след излитане от Сан Франциско самолет "Boeing B777-200" на United Airlines също загуби един от колесниците си. При инцидента нямаше пострадали.

Последният инцидент се случва на фона на два на фона на множество други подобни и на разследване на практиките в компанията Boeing.

Тя беше обвинена публично от свои бивши служители, че не спазва стандартите за сигурност при производство.

Преди два месеца бивш инспектор на Boeing заяви, че самолетите на компанията „редовно напускали фабриките със сериозни дефекти“.

След две самолетни катастрофи в Индонезия и Етиопия с повече от 340 смъртни случая - през март 2019 г., временно беше наложена глобална забрана за полети на самолети "Boeing" 737-MAX.

Вчера пък стана ясно, че компанията се признава за виновна и ще плати глоби за близо 250 млн. долара. И двете катастрофи са свързани с дефектни системи за управление на полетите. 

Освен това фирмата ще трябва да инвестира минимум 455 млн. долара за подобряване на безопасността, а Министерството на правосъдието на САЩ ще назначи специален наблюдател, който да я контролира.