Родното студио за индивидуална доработка на автомобили ,,Вилнер", с което съм ви запознал отдавна, показа поредното си и най-голямо до този момент произведение. Те са взели почти стоково BMW 645i Е63 и са го преработили до... до неузнаваемост е клише, разбира се, но това е подходящ израз. Иначе правилната дума е ,,бъдеще". Доработи ли са го чак до бъдещето. Отпред автомобилът изглежда много сходно с бъдещото ключово за BMW i8.

Името на проекта и на колата е ,,Bullshark". Кръсти ли са го на бичата акула. Според биолозите това е много агресивен вид морски хищник, който живее както в солени, така и в сладки води. А според автомобилистите ,,Bullshark" живее еднакво добре както по пътищата, така и по пистите. За целта е използвана генерация от ,,AC Shnitzer", повишаваща мощността с 10% на иначе мощния 4,4-литров V8 с оригинално 333 конски сили, а сега 370. Динамиката е ОК! По-важни са обаче драматичните промени в цялостната визия на колата, причинени от ,,Вилнер". Първоначално този модел BMW беше, а и остава, доста силно критикуван относно дизайн (почти колкото грозноватата 7-а серия) от верните на марката фенове. Ако бяхме 2003 г. и E63 изглеждаше като ,,Bullshark", нямаше да има недоволни!

Изработката на колата е от световна класа. Имал съм възможността да се докосна до няколко автомобила, дело на ателието. Това, което ги прави добри, са високото качество на изработката. Може би най-посещаваният автосайт AutoBlog.com редовно отразява и адмирира колите от софийското ателие. В ,,Bullshark" са използвани само и единствено най-висококачествените материали - ,,напа" кожа и телешки бокс (представете си го - все едно е кожа от теле боксьор). Зашити са внимателно на ръка и като цяло интериорът е пиршество от топли цветове, меки на допир повърхности, тотална липса на груби пластмаси. Но бяло-кафявите цветове не са единствени - контрастира им искрящосиният цвят на предпазните колани и шевовете, който не е случаен. Синята нотка около бъбреците в предницата на колата е директна препратка към бъдещата й серия. От готиния син цвят има и около ауспусите.

Задната част на колата няма нищо общо със спорно изглеждащия оригинал. Стоповете са съвсем различни - много акулски на вид. Отпред фаровете са изцяло според марката. Имат задължителните вече LED дневни светлини, вградени във външната ,,лупа" на всеки фар. Мигачите отстрани на предницата блещукат от вътрешността на емблемата. Огледалата са карбонови (от истински карбон, а не от фолио). Разковничето в историята е, че те са произведени в една-единствена бройка, т.е. в чифт. Задачата е много трудоемка, а не просто покупка на 5-доларови огледала от eBay.

,,Bullshark" бе представен неотдавна в София - събра очите на журналистите и красивите момичета около колата. В крайна сметка се надяваме повече подобни проекти от ,,Вилнер" да изтупат прахта от българското автомобилно минало за бъдещето. А защо не и един ден в САЩ?