Съединените щати ще подкрепят Украйна, докато сигурността й бъде гарантирана, даде да се разбере държавният секретар Антъни Блинкън. Той пристигна по-рано във вторник на необявено предварително посещение в Киев и говори пред студенти.

"Дойдох в Украйна с послание: не сте сами", подчерта държавният секретар на САЩ, "Съединените щати са с вас от първия ден" и "ще останем с вас, докато сигурността, суверенитетът и способността на Украйна да избере своя собствен път не бъдат гарантирани", обеща той в речта си в Киевския политехнически институт.

Блинкън подчерта, че Русия трябва да плати това, което е разрушила в Украйна. Държавният секретар на САЩ приветства предизвикващия полемика нов украински закон за мобилизацията.

"Това беше трудно, но необходимо решение", каза Блинкън.

Той се аргументира, че новият закон "ще позволи (на Украйна) да укрепи отбраната си" и ще й осигури "допълнителни войници за борба с по-голямата сила, нахлула" на нейна територия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова във вторник Запада да ускори оръжейните доставки за страната му. Агенцията отбелязва, че Зеленски е отправил този апел в традиционното си вечерно видеообръщение на фона на новата руска офанзива - в североизточната Харковска област.

"Имаме нужда от значително ускоряване на доставките. В момента минава твърде много време между обявяването на пакетите (с помощ) и действителната поява на оръжия на фронтовата линия", подчерта украинският президент, който по-рано днес се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, пристигнал на необявено предварително посещение в Киев.

В своето обръщение Зеленски каза, че ситуацията на бойното поле е най-тежка именно в североизточната Харковска област, където преди няколко Русия откри нов фронт, и в съседната Донецка област, по на юг.