Основната задача на Русия е да постигне победа на бойното поле в Украйна с минимални загуби на войници, заяви днес бъдещият министър на отбраната Андрей Белоусов.

Белоусов - икономист, когото президентът Владимир Путин неочаквано предложи да заеме мястото на Сергей Шойгу - каза , че военният сектор се нуждае от повече ефективност и иновации, за да постигне целите си.

"Основната задача, разбира се, остава постигането на победа. Осигуряването на постигането на военно-политическите цели на специалната военна операция, поставени от президента. В  същото време, искам специално да подчертая това,  с минимални човешки жертви", каза бъдещият руски министър на отбраната на изслушване в парламента.

Коментарите му привлякоха вниманието, защото представители на руските власти рядко обсъждат жертвите във войната, освен за да похвалят героизма на падналите на бойното поле.

Нито Русия, нито Украйна публикуват подробности за своите загинали и ранени войници. Западни военни анализатори обаче твърдят, че Русия, с повече от три пъти по-голямо население от това на Украйна, е показала, че е много по-склонна да понесе тежки жертви в името на дори незначителни печалби. Представители на руските власти от своя страна казват, че такива анализи, нито са обективни, нито са точни, тъй като идват от Запада.

Белоусов се представи като почтен човек, като каза на парламентаристите: "Винаги съм се ръководил и ще се ръководя от железния принцип "Може да правиш грешки (но) не може да лъжеш".

Това беше остър коментар, като се има предвид, че той поема управлението на министерство, въвлечено в мащабно разследване за корупция, което навреди на предшественика му Шойгу. Скандалът се разшири днес с ареста на още един високопоставен служител, заподозрян в получаване на подкуп