На изслушване пред Конгреса държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прекара напрегнати моменти, но защити подхода на администрацията на президента Джо Байдън към подложеното на тежки критики изтегляне от Афганистан. Той заяви категорично, че САЩ е трябвало да се изтеглят, в противен случай "щяхме да си навлечем война за още пет, десет или двадесет години". Блинкън съобщи и че ще назначи висш служител в Държавния департамент с ресор надзор над усилията за спазване на правата на жените в Афганистан.

Критиките - "позор" и "предателство"

Говорейки пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите, Блинкън се сблъска с ропот от недоволни конгресмени заради бързия срив на афганистанското правителство и армия и действията на Държавния департамент. Държавният секретар свидетелства дистанционно и на критиката на конгресмена Скот Пери от Пенсилвания отговори, че не се е явил лично пред комисията, защото според него Камарата не е в заседание. Представители на Републиканската партия в комисията нарекоха действията на администрацията "позор" и "трагедия" и дори демократите се съгласиха, че цялата операция е можела да бъде проведена по-добре. Държавният департамент беше подложен на множество критики и от двете страни, че не е направил достатъчно и не е взел достатъчно бързи мерки за извеждането на американски граждани, законно пребиваващи в САЩ и изложени на риск афганистанци извън страната, след като талибаните поеха контрола над Кабул на 15 август. Някои опитващи се да напуснат все още са в Афганистан, макар че Блинкън не можа да посочи конкретна цифра. "Това беше пълен провал от епичен мащаб", заяви републиканският конгресмен от Тексас Майкъл Маккол. Той подчерта, че бързото изтегляне от Афганистан е вдъхнало смелост на талибаните и други врагове на САЩ: "Мога да резюмирам това в една дума: предателство".

"Наследихме само краен срок"

През първите дни на изслушването си Блинкън се опитваше да отклони обвиненията в неподготвеност, като подчертаваше, че администрацията на Байдън е наследила споразумението с талибаните от неговия предшественик, както и неуспешната програма за предоставяне на визи на афганистанци, работили за правителството на САЩ. "Наследихме краен срок, а не план", подчерта държавният секретар. Той припомни също, че никой в правителството на САЩ не е очаквал афганистанското правителство да се провали толкова бързо.

Евакуацията и зарязаната бойна техника

Блинкън добави, че евакуацията е била успешна, въпреки трудните условия. 124 000 души бяха отведени на безопасно място, подчерта държавният секретар. Според него попадналото в ръцете на талибаните американско оръжие не заплашва съседните на Афганистан страни. Значителна част от техниката, останала за талибаните, е предварително приведена в неработещо състояние  или скоро ще престане да функционира, защото се нуждае от поддръжка, така че не представлява стратегическа ценност, подчерта той. Въпреки това държавният секретар призна, че оттеглянето предоставя на талибаните униформи и стрелкови оръжия, които сега са в ръцете им.

"Ал Каида"

Блинкън добави, че групировката "Ал Каида" е била сериозно отслабена, до степен, при която не е в състояние да извършва нападения срещу САЩ или други страни. Той посъветва талибаните да помнят "какво стана предишния път, когато предоставиха убежище на "Ал Каида", а тя извърши нападение" срещу САЩ.