От името на Съединените американски щати отправям нашите най-добри пожелания към народа на България по случай вашия Национален празник.

Тази година е от специално значение, защото отбелязваме 120-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Това се казва в изявление на Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ по случай Националния празник на Република България.

"През годините нашето приятелство прерасна в многостранно партньорство". 

"Като приятели, партньори и съюзници в НАТО, ние се гордеем със своите споделени ценности и работим съвместно, за да гарантираме мир, сигурност и просперитет за народите си. 

Знайте, че ние стоим рамо до рамо с вас и вашите съседи, докато се изправяме срещу трудностите, причинени от непровокираната война на Русия срещу Украйна", добавя Блинкен.

"Заедно сме по-силни благодарение на сътрудничеството си по важни теми като върховенството на правото и демократичните институции, диверсифицирана и надеждна енергийна среда, разширени икономически връзки и междучовешки отношения на нашите държави.

Очаквам с нетърпение да задълбочим своето партньорство през следващата година", се казва още в изявлението на държавния секретар на САЩ.