Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е отложил предстоящото си пътуване до Китай в отговор на засечения над САЩ предполагаем китайски шпионски балон, съобщава CNN, позовавайки се на високопоставени правителствени представители. Решението на Блинкен дошло след разговор с президента Джо Байдън и съветници по сигурността.

По-рано в четвъртък стана ясно, че Пентагонът е засякъл балон за наблюдение, който от няколко дни се носи в американското въздушно пространство.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери в Пентагона, че САЩ “с висока степен на сигурност” смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом – едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната. Предприетият от държавния секретар на САЩ ход маркира нова фаза в обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, отбелязва CNN.

Китайското външно министерство заяви в петък, че предполагаемият китайски височинен балон за наблюдение е "цивилен дирижабъл", използван главно за изследване на времето, който се е отклонил от планирания си курс. Изявлението на говорител на китайското министерство е първото признание, че дирижабълът е с произход от Китай.

Служители на въоръжените сили коментираха, че сателитите в орбита също са способни да събират разузнавателна информация, но появата на балона над територията на САЩ непосредствено преди посещението на Блинкен, довела до утежняване в двустранните отношения.

До този момент се смяташе, че САЩ и Китай вървят по пътя на затопляне на отношенията, след като президентът Байдън се срещна с китайкщия си колега Си Дзинпин през ноември. Посещението на Блинкен трябваше да бъде кулминацията в двустранните отношения. Като резултат от това посещение е имало очаквания двамата президенти да се срещнат отново, но към момента това вероятно няма да се случи.