Държавният секретар Антъни Блинкен разговаря накратко в четвъртък с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на среща на дипломатите от Г-20 в Делхи.

Непланираната среща между двамата се проведе след като руското правителство обвини западните нации в „изнудване и заплахи“.

Това беше първата среща на четири очи между двамата висши дипломати, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна преди повече от година.

По време на разговора Блинкен е подчертал, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна в нейната защита срещу Русия „колкото е необходимо“. Той е настоял Русия да се присъедини отново към Новия договор START за контрол на ядрените оръжия, от който наскоро се оттегли, и да спазва условията, както и поиска Москва да освободи Пол Уилън, затворен американски гражданин.

По-рано в четвъртък в рамките на срещата на външните министри на Г-20

Блинкен повтори призива си към Русия да се изтегли от Украйна

обвинявайки Москва в подкопаване на международния мир и стабилност. 

„За съжаление тази среща отново беше помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна“, каза той.

От своя страна Лавров заяви, че срещата на Г-20 няма да доведе до съвместно изявление поради разногласия относно войната в Украйна. Той разкритикува западните нации, че провокират конфликта и го подклаждат, като въоръжават Украйна.

От началото на войната Блинкен и Лавров са разговаряли веднъж по телефона. Миналата година те говориха за предложение на правителството на САЩ към Русия да освободи Пол Уилън и Бритни Гринър, американски граждани, които според администрацията на Байдън са били неправомерно осъдени и затворени в Русия.

Днешната среща е поискана от страна на Блинкен, заяви говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова.