Цената на природния газ е много висока, в сравнение с тази на нашите конкуренти - в САЩ е 20-25 лева, при нас е 88, с тенденция да върви към 100. Това са 4-5 пъти разлики. Накрая се конкурираме на едни и същи пазари.

Това ще се отрази и на цената на тока, тъй като са свързани пазарите. Компенсации има и трябва да има за догодина, може да се подобри малко схемата - над 180 - 80% Това заяви в ефира на NOVA председателят на АИКБ Васил Велев.

"Повече от половината предприятия предвиждат коледни бонуси. Вдигането на линията на бедност означава, че по-малко хора ще попаднат под защита. Минималната заплата от 933 лева е 1200 лева бруто, това означава, че много майки през втората година майчинството си ще получават повече отколкото, ако работят.

Защо тогава да бързат да се връщат на работа и да правят кариера? Раждаемостта не се влияе от увеличението на периода на майчинство. Така се постигна деквалифициране на майките. Максималният осигурителен доход трябва да е функция на средния. Той е ограничител на максималната пенсия. Ширещ се популизъм завладя изчисляването на минималната заплата", смята той.  

По думите му повишението на пенсиите трябва да е по швейцарското правило - половината от инфлацията и от ръста на средния осигурителен доход.

"Минималната заплата в някои икономически дейности ще бъде над средния осигурителен доход. Тя трябва да се договаря и да е различна. Максималният осигурителен доход трябва да се фиксира на 3500 лева. Ръстът би трябвало да е 8%. Данъците трябва да са неутрални, за да не се прави социална политика с данъци. Ние сме за пропорционални данъци за всички", посочи Велев. 

Според него вдигането на цената на природния газ ще се отрази и на тази на електроенергията. "Либерализацията на пазара на дребно e правилно решение. Всички при нормални цени, а по-ниски - само за енергийно бедните", коментира той.