Близки роднини на бившия президент на САЩ Джими Картър остават до него, докато той получава хосписни грижи в щата Джорджия, каза член на семейството пред CNN. „Там горе са неговите деца и внуци“, каза ЛеАн Смит, племенница на съпругата му Розалин.

Картър миналата година

навърши 98 години, стана най-възрастният жив президент на САЩ в историята след смъртта на Джордж Х. У. Буш, който почина в края на 2018 г. на 94 години. Семейството на Картър обяви в събота, че бившият президент влиза в хоспис след много години на влошено здраве.39-ият президент на страната избягваше обществените и медийните прояви през последните години поради ковад-пандемията, но продължи да говори за рисковете за демокрацията по света, което е дългогодишна негова кауза.Картър победи рак на мозъка през 2015 г., но се сблъска с поредица от здравословни проблеми през 2019 г. и впоследствие претърпя операция за премахване на натиска върху мозъка му.

Новите здравословни проблеми

го принудиха да се откаже от дългата си десетилетия традиция да преподава в неделното училище в баптистката църква Maranatha в родния му град Плейнс, Джорджия.Смит каза, че е посетила дома на Картър в Плейнс в неделя, за да говори със семейството му, но бившият президент по това време си почивал. Смит видя Картър за последен път преди месец, когато той и Розалин пътували с количка за голф до центъра на Плейнс.В малкия му роден град съобщението на семейството за състоянието на Картър предизвика вълна от пожелания за възстановяването му.